wtorek, 25 czerwca 2013

Rogaliki drożdżowe (z zeszytu mojej babci)

 
Dom mojej babci kojarzy mi się z sernikiem i zapachem wyciąganych z pieca rogalików... Już będąc małą dziewczynką okrzyknęłam ten przepis najlepszym na świecie i mimo, że już nie jestem mała:) to zdania nie zmieniłam:)

Gorąco polecam:)

Składniki: (na ok. 3 blachy rogalików)

  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 kg mąki
  • 7 dkg drożdży
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 (lub 1,5) słoika powideł śliwkowych
Dodatkowo:
  • 1 rozmącone jajko do posmarowania rogalików
  • cukier puder do dekoracji




Przygotowanie:
  1. Drożdże rozpuść w letnim mleku.
  2. Do miski włóż margarynę, cukier, jaja oraz mąkę. Całość wymieszaj. Następnie dodaj rozpuszczone drożdże i zagnieć.
  3. Ciasto włóż do miski wypełnionej wodą w temperaturze pokojowej (bez owijania) Czekaj aż wypłynie.
  4. Ponownie zagnieć ciasto i podziel na części.
  5. Każdą część kolejno  rozwałkuj -podsypując mąką- na grubość ok. 0,5 cm. Podziel na 8 części (jak pizzę), w efekcie uzyskasz 8 trójkątów. U podstawy trójkąta połóż łyżeczkę nadzienia i zwijaj od podstawy ku górze.
  6. Gotowe rogaliki posmaruj rozmąconym jajkiem.
  7. Piecz 15 min. w temperaturze 180 C.
  8. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

A oto dowód na to, że znikają szybciej niż powstają zdjęcia :)


Smacznego!

wtorek, 4 czerwca 2013

Szwedzkie bułeczki kremowe z marcepanem

No i cóż, że ze Szwecji...:)
Dzisiaj pora na pyszne, szwedzkie bułeczki z dodatkiem marcepana i bitej śmietany. Czy ktoś mi uwierzy jeśli napiszę, że mimo dużej ilości bitej śmietany nie są za słodkie? Nie wierzycie? Sami oceńcie.

W moim przypadku połowa bułeczek rozeszła się zaraz po upieczeniu. Gorące i bez nadzienia również są pyszne. Dlatego gorąco polecam Wam eksperymentowanie z tym przepisem. Zarówno "na sucho", jak i z podanym nadzieniem, bądź też po prostu z dżemem będą idealnym dodatkiem do kawy:)

Printfriendly