Jabłecznik (czy szarlotka?- do tej pory nie wiem, jaka jest różnica...) to moje ulubione ciasto. Ten polecam szczególnie:)
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 kostka margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 jaj
- 1 ½ szklanki cukru + 3 łyżki cukru
Mus jabłkowy:*
- 2 kg jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki cukru
(*Możecie także wykorzystać gotowe prażone jabłka dostępne w sklepach)
Przygotowanie:
Ciasto:
Mąkę z margaryną (podzieloną na drobne części), proszkiem do pieczenia, trzema łyżkami cukru i żółtkami zagnieść (w pewnych przypadkach, gdy ciasto nie chce się zagnieść możemy dodać trochę śmietany).
Z wyrobionego ciasta 1/3 włożyć do zamrażalnika, pozostałą część ułożyć na dnie blachy.
Mus jabłkowy:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wrzucić do dużego garnka i podlać 1/4 szklanki wody. Dusić do czasu aż się rozpadną (ok. 10 min). Na koniec dodać cukier i cynamon. Całość delikatnie wymieszać. Pozostawić do wystudzenia.
Piana:
6 białek ubić. Pod koniec ubijania dodawać cukier (1,5 szklanki) - ubić na sztywno. Po ubiciu piany dodać dla smaku odrobinę soku z cytryny.
Na ciasto w blaszce wyłożyć mus z jabłek. Na warstwę jabłek wyłożyć pianę z białek. Następnie wyjąć z zamrażalnika pozostałą część ciasta i zetrzeć na grubych oczkach tarki, bezpośrednio na pianę.
Najlepsze ciasto na świecie całym:)
OdpowiedzUsuńA ja widze go co jakis czas na blogach, slinie sie i... na tym sie konczy. Moze tez w koncu zrobie? Bo chyba warto :)
OdpowiedzUsuńPiekę regularnie. Jedyna zmiana to mniej cukru w pianie: 1 szklanka.
OdpowiedzUsuńPycha.Tylko czemu przypalone...
OdpowiedzUsuńA jakie wymiary ma Twoja blacha?
OdpowiedzUsuńJa do pianki dodaje jeszcze Kisiel truskawkowy bądź wiśniowy zamiast cukru normalnie palce lizać
OdpowiedzUsuńPieklam z innego przepisu i nie dopiekl sie spod. Pieklam z tego i jest jakie ma byc. Dzieki :*
OdpowiedzUsuńCzy nalezy najpierw podpiec spod uprzednio nakuwajac go ??
OdpowiedzUsuńWłaśnie piekę napewno się uda
OdpowiedzUsuń