Do muffinów nie trzeba przekonywać nikogo... Jeśli macie ochotę na coś, co jest szybkie, łatwe i smaczne- to przepis dla Was:) Żurawina nadaje tym babeczkom charakteru, a przypruszone cukrem pudrem "łebki" muffinków przypominają płatki śniegu i wprowadzają delikatnie zimowy nastrój:)
Źródło: Make cooking easier
Składniki:
- 250 g świeżej lub mrożonej* żurawiny
- 3 łyżki cukru
- 250 g mąki
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 125 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 100 g rozpuszczonego masła
- 175 g cukru pudru + cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
- Umytą żurawinę zasypujemy 3 łyżkami cukru i odstawiamy.
- Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i solą.
- W odrębnym naczyniu ucieramy masło z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na gładką masę. Następnie stopniowo dodajemy jajka oraz mleko - miksujemy. Całość łączymy z mieszanką mąki, proszku do pieczenia oraz soli przy użyciu drewnianej łyżki. Na koniec dosypujemy żurawinę i delikatnie mieszamy.
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180° C. Foremki na muffiny wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy 20-25 min.
- Gotowe muffiny przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
*Zamrożoną żurawinę należy wcześniej rozmrozić
Faktycznie kojarzą się ze świętami. Pycha. :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie i tak delikatnie :)
OdpowiedzUsuńśliczne!zapraszam do mnie http://wkuchniuli.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńWyprobowalam tyle ze suszona zyraine dalam:) wyslo super - prżepis swietny jak na muffiny prystlo/ latwy, przyjmny i swietnie smakuje
OdpowiedzUsuńTak samo muffiny kaowe tez juz kilka razy robilam:)
Cieszę się, że muffiny się udały i smakowały:) Pozdrawiam!
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń