Efektowny, pyszny- dla mnie sernik idealny. Kremowa masa serowa na czekoladowym spodzie z dodatkiem bezy, orzechów i dżemu pomarańczowego. Koniecznie spróbujcie!:)
Źródło: kwestia smaku
Spód:
- 70 g gorzkiej czekolady
- 70 g masła (miekkiego)
- 4 łyżki cukru
- 1 jajko
- 40 g mąki
- 1/2 łyżeczki sody
- 4 łyżki mielonych migdałych
Masa serowa:
- 500 g twarogu sernikowego,
- 500 g mascaropone
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 5 jajak + 2 żółtka (białka wykorzystamy do bezy)
- 1/3 szklanki śmietany kremówki (36%)
Wierzch:
- słoik dżemu pomarańczowego
- orzechy włoskie
- beza:
- 2 białka
- 120 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Spód:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Boki tortownicy posmarować masłem.
- Czekoladę połamać na kostki, włożyć do rondelka, dodać pokrojone masło oraz cukier i roztopić na małym ogniu ciągle mieszając.
- Odstawić z ognia, ostudzić.
- Dodać jajko i energicznie wymieszać. Dodać przesianą mąkę i sodę, wymieszać.
- Na koniec dodać mielone orzechy i wszystko wymieszać. Masę wyłożyć na spód tortownicy i wyrównać powierzchnię.
- Wstawić do piekarnika i piec przez 8 - 9 minut. Wyjąć z piekarnika- nie wyłączać go.
Masa serowa:
- Do misy włożyć ser twarogowy razem z serem mascarpone, mąką, cukrem oraz ekstratem z wanilii (można użyć cukru wanilinowego). Miksować przez około 1-2 minuty na minimalnych obrotach, aż masa będzie gładka.
- Wbijać po jednym jajka miksując wolno i na małych obrotach przez około 15 sekund po każdym dodanym jajku, następnie dodawać żółtka i śmietankę i również zmiksować tylko do połączenia się składników.
- Masę wyłożyć na spód. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez 60 minut. Na około 15 minut przed końcem pieczenia zacząć przygotowywać bezę.
Wierzch:
- Beza: Białka ubić na bardzo sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier (po łyżce) cały czas długo miksując po każdej porcji cukru. Po dodaniu cukru miksować jeszcze przez około 3 minuty aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Na minutę przed końcem ubijania dodać mąkę ziemniaczaną.
- Wyjąć sernik z piekarnika i rozprowadzić na jego powierzchni dżem pomarańczowy.
- Wyłożyć pianę z białek oraz posypać orzechami włoskimi.
- Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszyć jeszcze bezę przez 30 minut.
Smacznego!
Super strona urokimilosne-opinie.blogspot.com bardzo polecam.
OdpowiedzUsuńSwietna strona http://urokimilosne.wordpress.com bardzo polecam.
OdpowiedzUsuńCasinos With a Casinos With a Casino with a Casino with a Casino with
OdpowiedzUsuńCasinos with 배당 토토 a Casino with 강원 랜드 쪽박 걸 가격 a Casino with a Casino with a Casino with a Casino with a Casino with a Casino with a Casino with a Casino 강원 랜드 바카라 with a Casino with a Casino with a Casino with a Casino with a Casino with a Casino 넷마블 바카라 with a Casino with a Casino with a Casino with a Casino with a Casino with a Casino with a Casino with a Casino with a Casino with a Casino with a Casino with a Casino with a Casino with a Casino with a Casino with a Casino 스포츠 토토 하는 법 with a Casino with a Casino with a Casino with a Casino with a Casino with a Casino with a Casino with a Casino with a Casino with a Casino with a Casino with a Casino with a Casino with a Casino with a Casino with a Casino with a Casino with a Casino with a Casino with a Casino with a Casino with a Casino with a Casino with a Casino