Nie wyrzucajcie skórek!
Dzisiaj pokaże Wam jak wyczarować z nich coś pysznego.
Składniki:
6szt. pomarańczy,
1/2 kg cukru,
1 litr wody,
200 g gorzkiej czekolady.
Obieramy
umyte wcześniej pomarańcze dzieląc je na ćwiartki. Aby pozbyć się goryczki usuwamy
ze skórek albedo (czyli białą
warstwę podskórną pomarańczy). Tak przygotowaną skórkę pomarańczy kroimy w
paseczki (1-1,5 cm), zalewamy je wrzątkiem i gotujemy około 15 min. Odlewamy
wodę, ponownie zalewamy wrzątkiem i gotujemy kolejne 15 min.
Przygotowujemy syrop.
Wlewamy
do garnka litr wody, do ciepłej wody wsypujemy ½ kg cukru. Gdy cukier się
rozpuści i roztwór zacznie się gotować wkładamy do garnka przygotowane skórki
pomarańczy. Gotujemy na zmniejszonym ogniu do momentu aż syrop zgęstnieje (około 1 h), a skórki nabiorą ładnego koloru.
Gdy skórki będą szkliste wyjmujemy je na pergamin i pozostawiamy do wyschnięcia
(najlepiej pozostawić skórki na całą noc).
Następnego dnia rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i zatapiamy w niej kandyzowane skórki. Wyjmujemy skórki na papier do pieczenia i czekamy aż czekolada zastygnie.
Resztę skórek pokroiłam w kosteczkę i włożyłam do słoiczka- taka forma skórki pomarańczowej to idealny dodatek do różnych wypieków.
Skórki w czekoladzie są rewelacyjne. To raj dla łasuchów
OdpowiedzUsuńSparzyłam skórkę,gotowałam 15 minut i smażyłam z cukrem ale goryczka nadal jest.Jak się jej pozbyc?
OdpowiedzUsuń