Czas start!
Postanowiłam przywitać Was wpisem, który łączy w jedną całość moje trzy słabości: czekoladę, kawę i muffinki.
Przepis podpatrzony na blogu Dorotus.Składniki: (ok. 12 muffinek)
125 g miękkiego masła,
125 g brązowego cukru,
2 jajka,
125 g mąki,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
1 łyżka kakao,
1 łyżka kawy espresso (proszek),
50 g roztopionej gorzkiej czekolady,
1-2 łyżki mleka.
Miksujemy masło z cukrem, po kolei dodając jajka. Dorzucamy mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia, kakao oraz kawę-miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Pod koniec dodajmy czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej i miksujemy. W celu rozcieńczenia konsystencji dodajemy 1 lub 2 łyżki mleka i mieszamy.
Ciasto wkładamy do papilotek na muffiny, do 3/4 wysokości. Pieczemy w temp. 180ºC przez 20 min.
Polewa:
150 g ciemnej czekolady,
40g masła,
2 łyżeczki kawy espresso (proszek).
150 g ciemnej czekolady,
40g masła,
2 łyżeczki kawy espresso (proszek).
Podane składniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy. Polewamy babeczki.
Rada dla osób, które nie są amatorami kawy: przygotowując muffinki możecie pominąć polewę, wówczas kawa nie będzie tak bardzo wyczuwalna.
Super przepis i przepiękne zdjęcia !!!
OdpowiedzUsuń