To ciasto z pewnością pokochają wielbiciele cynamonu. Cynamon i jabłko z dodatkiem rodzynek i orzechów - wszystko to w jednym kawałku ciasta! Spróbujcie koniecznie:)
- 4-5 jabłek (najlepiej twardych i lekko kwaśnych)
- 50 g rodzynek
- 50 g orzechów włoskich (lub innych bakalii)
- 4 łyżki cynamonu
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2-3 łyżki kakao
- 2 duże jajka (lub 3 małe)
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
Przygotowanie:
Z jabłek usuwamy gniazda nasienne. Pokrojone w kostkę jabłka wrzucamy do miski i zasypujemy je 1/2 szklanki cukru. Odstawiamy na ok. 15 min (jabłka muszą puścić sok).
Rodzynki zalewamy wrzątkiem, gdy napęcznieją- odsączamy, a orzechy drobno siekamy.
Na jabłka wykładamy kolejno: odsączone rodzynki, orzechy, cynamon, pozostały cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, jajka, mleko oraz olej (nie zmieniamy kolejności składników). Całość odstawimy na 30 min, a następnie dokładnie mieszamy.
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Wylewamy ciasto na wysmarowaną tłuszczem blachę i pieczemy przez 40 min.
świetny pomysł na ciasto, gdy jabłek jest zbyt dużo a nie chce się gnieść kruchego ciasta :)
OdpowiedzUsuńU mnie ostatnio w kuchni też bardzo cynamonowo :) ciacho prezentuje się znakomicie! Lubię ciacha na oleju bo się je szybko robi :) (serce zresztą też lubi, bo olej rzepakowy obniża cholesterol)
OdpowiedzUsuńUpiekłam dzisiaj, jest pyszne!
OdpowiedzUsuń