Spis Przepisów

czwartek, 13 września 2012

Brioche 'różyczki' z jabłkowym nadzieniem

bułeczaki z jabłkami

Te bułeczki ostatnio bardzo często goszczą na moim stole. Powód? No cóż- są po prostu pyszne:) Dodatkowo ich forma jest niesamowicie urokliwa więc nie pozostaje Wam nic innego tylko zakasać rękawy i wyczarować takie we własnej kuchni.


Źródło przepisu: klik

Składniki:
Zaczyn:
  • 15 g świeżych drożdży
  • 140 ml ciepłego mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 32 g cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki soli

Ciasto: 
  • 350-400 g mąki pszennej
  • 2 żółtka (*białka przydadzą się do posmarowania różyczek przed włożeniem do piekarnika)
  • 80 g masła
Nadzienie:
  • 2 jabłka (lub 5 naprawdę małych)
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
różyczki z jabłkamiZaczyn: Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru. Mleko podgrzewamy. Do ciepłego mleka dodajemy pozostały cukier, cukier waniliowy i sól. Następnie dodajemy drożdże i mieszamy.

Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy zaczyn oraz żółtka i całość łączymy. Pod koniec  dodajemy letnie masło i wyrabiamy do momentu uzyskania elastyczności (ok. 10 min). Następnie odstawiamy ciasto na 1,5 h do wyrośnięcia.

W czasie wyrastania cista możemy przygotować nadzienie.
Nadzienie: Obrane jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki. Cukier wsypujemy na patelnię i rozpuszczamy do momentu uzyskania złotego koloru (tak powstanie nam karmel). Do tak powstałego karmelu dodajemy starte jabłka i smażymy kilka minut. 

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy (na ok. 4 mm) i wycinamy kółka tej samej wielkości (u mnie ok. 8-9 cm). Koła łączymy po trzy, w taki sposób aby nachodziły na siebie. Tak połączone koła pokrywamy warstwą nadzienia i zawijamy w rulon. Następnie rulon kroimy ostrym nożem na pół (tak, aby powstały dwie różyczki).





Różyczki układamy na wyłożonej pergaminem tortownicy w równych odstępach. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy białkiem. Pieczemy w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez 20- 25 min.








Smacznego!


9 komentarzy:

  1. Wow, pięknie wyglądają! Bardzo lubię takie fikuśne smakołyki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje Wam bardzo:) Ciesze się, że się podobają:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam,pieką się właśnie, tylko że moje nie są takie ładne, strasznie się zrobiły pękate, ciekawa jestem jak smakują.

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy te piękne różyczki można zrobić także z dżemem? Bardzo proszę o odpowiedź :) pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz:)