Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szklanki oleju
- ½ szklanki jogurtu greckiego
- 2 rozmącone jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 7-8 szt. śliwek węgierek
Przygotowanie:
Tradycyjnie: W jednej misce mieszamy ze sobą składniki suche (tj. mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, sodę), w drugiej składniki mokre (tj. olej, jogurt, jajka oraz ekstrakt waniliowy). Następnie do miski z suchymi składnikami dodajemy dodajemy zawartość drugiej miski.
Foremki na muffiny wypełniamy ciastem do 2/3 wysokości.
Śliwki myjemy i kroimy w paski, które następnie wkładamy do każdej muffinki (*możemy także pokroić śliwki w kostkę i dorzucić je do ciasta, po połączeniu składników mokrych z suchymi)
Ja mam z borówkami;)
OdpowiedzUsuńFajnie wyglądają te śliwkowe paseczki ;).
OdpowiedzUsuńJakie pyszne. :) Osobiście ze śliwkami jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńW takim razie musisz zrobić!- naprawdę warto:)
Usuńo kurcze ze śliwkami muffinek jeszcze nie robiłam, pychotA!
OdpowiedzUsuńmniam, mniam ;]
OdpowiedzUsuńdo zrobienia!
Zrobiłam z synem, wszystkie zniknęły. PYCHOTA!!! Polecam.
Usuń