Spis Przepisów

sobota, 24 listopada 2012

Karmelowiec (Bez pieczenia)

Proste, nie wymagające pieczenia, a w dodatku bardzo smaczne. Mimo zawartości masy krówkowej nie jest straszliwie słodkie.
Krótko mówiąc ciasto bez wad, które uda się każdemu:)


Składniki: 

  • 3 paczki herbatników (małe)
  • 2 paczki krakersów
  • 0,5 l śmietany kremówki (36%)
  • 2 śmietan-fixy
  • 2 łyżki cukry pudru
  • 2 budynie czekoladowe*  (opakowania na 0,75 l)
  • 0,75 l mleka
  • mała puszka gotowej masy krówkowej (400 g)
  • gorzka czekolada do dekoracji
Przygotowanie:
Puszkę masy krówkowej wkładamy do garnuszka, zalewamy gorącą wodą- podgrzewamy przez ok. 30 min do 1 godizny. Wówczas masa będzie łatwo się rozprowadzać.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układamy warstwami:
  1. herbatniki
  2. gorący budyń (ugotowany w 0,75 l mleka)**
  3. krakersy
  4. masę krówkową 
  5. ponownie krakersy
Ciasto pozostawiamy do wystudzenia. W tym czasie ubijamy bitą śmietanę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i śmietan- fixy. Tak przygotowaną bitą śmietanę wykładamy na wierzch ciasta.
Wierzch ciasta dekorujemy startą czekoladą.

 *możemy budyń czekoladowy zastąpić śmietankowym- taką wersję również przetestowałam i gorąco polecam.
**najlepiej do ciepłego mleka dodać łyżeczkę masła- wówczas budyń jest bardziej aksamitny

Smacznego!

16 komentarzy:

  1. Witam! Wytypowałam Twój blog do wzięcia udziału a akcji "Liebster Blog" (www.sikorkasmakuje.pl/2012/11/liebster-blog.html#more) Zapraszam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Znane ciasto i potwierdzam - łatwe, smaczne, pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiem, że już nominacje dostalas i łancuszka przedlużać nie bedziesz, ale zaslugujesz :))) na wyróznienie. http://www.kucharzytrzech.blogspot.com/2012/11/raz-dwa-trzy-nominowana-liebster-blog.html Pozdrawiam cieplo.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam pytanie dotyczące ugotowania budyniu, tzn. chodzi o to żeby dwa budynie przeznaczone na 0,75 l.(czyli w sumie na 1,5 l.) mleka ugotować w 0,75 l.? Rozumiem, że chodzi o to żeby budyń wyszedł gęsty, ale wolę się upewnić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy ciasto jest na małą blachę czy dużą :) ?

    OdpowiedzUsuń
  6. krakersy solone czy nie?

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo dobre ciacho. polecam

    OdpowiedzUsuń
  8. Aby masa krówkowa łatwo się rozprowadzała wystarczy ją chwilę zmiksować robotem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy słodzimy budyń? Jeśli tak, to ile łyżek cukru?

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy dobrze rozumiem dwa budynie ugotować w 0,75 mleka tak ? Cukier dodawać?

    OdpowiedzUsuń
  11. Mmm... Wygląda bosko! I jak kusi... Z pewnością wypróbuje. Dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak długo takie ciasto zachowuje świeżość ?

    OdpowiedzUsuń
  13. Czyli taki 3 bit tylko zamiast białego
    Budyniu jest czekoladowy

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz:)