Krótko mówiąc ciasto bez wad, które uda się każdemu:)
Składniki:
- 3 paczki herbatników (małe)
- 2 paczki krakersów
- 0,5 l śmietany kremówki (36%)
- 2 śmietan-fixy
- 2 łyżki cukry pudru
- 2 budynie czekoladowe* (opakowania na 0,75 l)
- 0,75 l mleka
- mała puszka gotowej masy krówkowej (400 g)
- gorzka czekolada do dekoracji
Przygotowanie:
Puszkę masy krówkowej wkładamy do garnuszka, zalewamy gorącą wodą- podgrzewamy przez ok. 30 min do 1 godizny. Wówczas masa będzie łatwo się rozprowadzać.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układamy warstwami:
- herbatniki
- gorący budyń (ugotowany w 0,75 l mleka)**
- krakersy
- masę krówkową
- ponownie krakersy
Ciasto pozostawiamy do wystudzenia. W tym czasie ubijamy bitą śmietanę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i śmietan- fixy. Tak przygotowaną bitą śmietanę wykładamy na wierzch ciasta.
Wierzch ciasta dekorujemy startą czekoladą.
**najlepiej do ciepłego mleka dodać łyżeczkę masła- wówczas budyń jest bardziej aksamitny
Smacznego!
Witam! Wytypowałam Twój blog do wzięcia udziału a akcji "Liebster Blog" (www.sikorkasmakuje.pl/2012/11/liebster-blog.html#more) Zapraszam serdecznie!
OdpowiedzUsuńZnane ciasto i potwierdzam - łatwe, smaczne, pyszne!
OdpowiedzUsuńWiem, że już nominacje dostalas i łancuszka przedlużać nie bedziesz, ale zaslugujesz :))) na wyróznienie. http://www.kucharzytrzech.blogspot.com/2012/11/raz-dwa-trzy-nominowana-liebster-blog.html Pozdrawiam cieplo.
OdpowiedzUsuńMam pytanie dotyczące ugotowania budyniu, tzn. chodzi o to żeby dwa budynie przeznaczone na 0,75 l.(czyli w sumie na 1,5 l.) mleka ugotować w 0,75 l.? Rozumiem, że chodzi o to żeby budyń wyszedł gęsty, ale wolę się upewnić :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak:)
UsuńCzy ciasto jest na małą blachę czy dużą :) ?
OdpowiedzUsuńNa dużą:)
Usuńkrakersy solone czy nie?
OdpowiedzUsuńbardzo dobre ciacho. polecam
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę, że smakowało:)
UsuńAby masa krówkowa łatwo się rozprowadzała wystarczy ją chwilę zmiksować robotem :)
OdpowiedzUsuńCzy słodzimy budyń? Jeśli tak, to ile łyżek cukru?
OdpowiedzUsuńCzy dobrze rozumiem dwa budynie ugotować w 0,75 mleka tak ? Cukier dodawać?
OdpowiedzUsuńMmm... Wygląda bosko! I jak kusi... Z pewnością wypróbuje. Dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńJak długo takie ciasto zachowuje świeżość ?
OdpowiedzUsuńCzyli taki 3 bit tylko zamiast białego
OdpowiedzUsuńBudyniu jest czekoladowy