Keks, czyli ciasto nafaszerowane bakaliami- a przez to barwne i cudownie prezentujące się na talerzu. Niesamowicie proste w wykonaniu i choć kojarzy się głównie ze świętami to polecam go do kawy również w powszednie popołudnia:)
- szklanka mleka
- 25 dkg masła lub margaryny
- 3 szklanki mąki+ 2 łyżki do obtoczenia bakalii
- 4 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g mieszanki bakalii (można użyć gotowej lub zrobić samemu używając np. suszonych fig, moreli, żurawiny, kandyzowanych owoców i orzechów)
Przygotowanie:
- Mleko zagotuj z masłem/margaryną , gorące wymieszaj z przesianą mąką.
- Do wystudzonej masy dodaj utarte jaja z cukrem i cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia.
- Cały czas mieszając dodawaj porcjami obtoczone w mące bakalie.
- Przełóż ciasto do 2 wyłożonych papierem do pieczenia foremek keksowych.
- Piec ok.1 godziny w temp. 190 stopni.
- Wystudzone ciasto udekorować lukrem bądź posypać cukrem pudrem
Lukier
Ok. szklanki cukru pudru wymieszać z 3 łyżkami soku z cytryny łyżką wody.
Wymieszać i malować keksy.
Wygląda pysznie. Lubię keks, ale kojarzy mi się typowo świątecznie.
OdpowiedzUsuń