Kruche babeczki to coś co uwielbiam.Te można opisać jednym słowem: Mmmm....
Proponuję od razu zrobić podwójną ilość:)
Składniki: (ok. 20-25 szt.)
- 2 szklanki mąki
- 200 g margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 żółtka
- 200 g wiśni (użyłam mrożonych)
- Wiśnie rozmrozić.
- Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier i żółtka. Zagnieść ciasto i pozostawić w chłodnym miejscu na około 30 min.
- Foremki wyłożyć ciastem. (pozostawić ok 1/2 ciasta do przykrycia)
- Babeczki napełnić wiśniami (u mnie ok. 3-4 szt.)
- Napełnione babeczki przykryć ciastem. Docisnąć brzegi foremek uważając aby każda foremka była przykryta i zalepiona ciastem
- Piec w nagrzanym do 190 C piekarniku przez 20 min. - na złoty kolor.
- Wyjmować z foremek po przestudzeniu.
- Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Kasia pyszne te Twoje babeczki, zresztą jak wszystko. Faktycznie robi się minuta 8:)
OdpowiedzUsuńWyszły przepyszne :D nadzienie zrobiłam inaczej. Wiśnie podsmażyłam na suchej goracej patelni, a gdy wypuściły wiśnie trochę soku, dodałam 1/4 szklankę cukru i łyżkę skrobi ziemniaczanej i smażyłam do zgęstnienia masy. I takie nadzienie dodałam do babeczek.
OdpowiedzUsuń