Pamiętacie jeszcze ROGALIKI DROŻDŻOWE? Dzisiaj, te same, lecz w innej odsłonie. Urozmaicone marcepanem i czekoladą są równie dobre- szczególnie jeszcze ciepłe, kiedy czekolada rozpływa się w ustach...
Składniki: (na ok. 3 blachy rogalików)
- 1/2 kostki margaryny
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 1/2 kg mąki
- 7 dkg drożdży
- 3/4 szklanki mleka
- 100 g marcepanu
- tabliczka czekolady
Dodatkowo:
- 1 rozmącone jajko do posmarowania rogalików
- cukier perlisty do posypania
Przygotowanie:
- Drożdże rozpuść w letnim mleku.
- Do miski włóż margarynę, cukier, jaja oraz mąkę. Całość wymieszaj. Następnie dodaj rozpuszczone drożdże i zagnieć.
- Ciasto włóż do miski wypełnionej wodą w temperaturze pokojowej (bez owijania) Czekaj aż wypłynie.
- Ponownie zagnieć ciasto i podziel na części.
- Każdą część kolejno rozwałkuj -podsypując mąką- na grubość ok. 0,5 cm. Podziel na 8 części (jak pizzę), w efekcie uzyskasz 8 trójkątów. U podstawy trójkąta połóż kostkę czekolady oraz kawałek marcepanu i zwijaj od podstawy ku górze.
- Gotowe rogaliki posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp grubym cukrem (użyłam perlistego, ale możecie użyć np. brązowego lub pominąć)
- Piecz 15 min. w temperaturze 180 C.
- Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz:)