Spis Przepisów

środa, 12 lutego 2014

Małe pączki z cytrynową nutą!


Miałam ochotę na małe pączki...Sięgnęłam po ten przepis i okazał się strzałem w 10! Mawiają: małe jest piękne, w tym przypadku: Małe jest PYSZNE:) Cytrynowy lukier i delikatna cytrynowa nuta w cieście nadaje im charakteru. Koniecznie spróbujecie:)


Źródło: foodmag



Składniki:

  • 250g mąki (użyłam trochę więcej)
  • 125ml mleka
  • 25g świeżych drożdży
  • 3 żółtka
  • 25g cukru
  • 25g masła
  • 1 cytryna
  • ½ laski wanilii
  • 15ml rumu (3 łyżeczki)
  • sól
  • 1l oleju (do smażenia)
Lukier cytrynowy:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z ½ cytryny
  • 1–2 łyżki ciepłej wody
Przygotowanie
  1. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru. Dodać połowę ciepłego mleka, i 50 g przesianej mąki. Wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsca dla podwojenie objętości (ok.30 min)
  2. Z przelanej wrzątkiem cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
  3. Żółtka i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodać do wyrośniętego rozczynu. Dodać również: mleko, skórkę, sok z ½ cytryny, rum, wanilię, szczyptę soli oraz pozostałą mąkę.
  4. Wyrobić ciasto (powinno odklejać się od ręki). Dodać roztopione masło i ponownie wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia.
  5. Ciasto wyrobić i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wycinać kółka- z każdego formować kulkę (do wycinania możemy wykorzystać np. kieliszek, literatkę-u mnie miała średnicę 4,5 cm, waga 1 szt. to ok. 10 g) Układać w odstępach na desce posypanej mąką.
  6. W dużym rondlu / płaskim garnku lub głębokiej patelni rozgrzać 1 litr oleju (można użyć smalec). Aby mieć pewność, że olej jest rozgrzany wrzucić kawałek ciasta- jeśli zacznie się smażyć i wypłynie na powierzchnie to znak, że olej jest odpowiednio rozgrzany. 
  7. Przygotować LUKIER: wymieszać cukier puder, sok z 1/2 cytryny. Gęstość lukry regulujemy dodając soku, wody bądź cukru pudru, pamiętając, że lukier nie może być zbyt rzadki- ab nie spłynął z pączków.
  8. Wyrośnięte pączki wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy do zarumienienia. Odwracamy je w trakcie smażenia, aby usmażyły się równomiernie.
  9. Usmażone pączki z odsączyć (kładąc je na ręczniku papierowym) i jeszcze ciepłe zanurzyć w miseczce z lukrem.
  10. Całe pączki obtoczyć w lukrze. Następnie przełożyć na kratkę aby nadmiar lukru spłynął.
  11. Całkowicie wystudzone ZAJADAĆ:) 


Smacznego!

1 komentarz:

  1. fajny przepis napewno kiedys zagosci u mnie :)

    zapraszam na mojego swiezo powstalego bloga
    www.bogotowazkazdymoze.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz:)