Miałam ochotę na małe pączki...Sięgnęłam po ten przepis i okazał się strzałem w 10! Mawiają: małe jest piękne, w tym przypadku: Małe jest PYSZNE:) Cytrynowy lukier i delikatna cytrynowa nuta w cieście nadaje im charakteru. Koniecznie spróbujecie:)
Źródło: foodmag
Składniki:
- 250g mąki (użyłam trochę więcej)
- 125ml mleka
- 25g świeżych drożdży
- 3 żółtka
- 25g cukru
- 25g masła
- 1 cytryna
- ½ laski wanilii
- 15ml rumu (3 łyżeczki)
- sól
- 1l oleju (do smażenia)
Lukier cytrynowy:
- 1 szklanka cukru pudru
- sok z ½ cytryny
- 1–2 łyżki ciepłej wody
Przygotowanie
- Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru. Dodać połowę ciepłego mleka, i 50 g przesianej mąki. Wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsca dla podwojenie objętości (ok.30 min)
- Z przelanej wrzątkiem cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
- Żółtka i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodać do wyrośniętego rozczynu. Dodać również: mleko, skórkę, sok z ½ cytryny, rum, wanilię, szczyptę soli oraz pozostałą mąkę.
- Wyrobić ciasto (powinno odklejać się od ręki). Dodać roztopione masło i ponownie wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia.
- Ciasto wyrobić i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wycinać kółka- z każdego formować kulkę (do wycinania możemy wykorzystać np. kieliszek, literatkę-u mnie miała średnicę 4,5 cm, waga 1 szt. to ok. 10 g) Układać w odstępach na desce posypanej mąką.
- W dużym rondlu / płaskim garnku lub głębokiej patelni rozgrzać 1 litr oleju (można użyć smalec). Aby mieć pewność, że olej jest rozgrzany wrzucić kawałek ciasta- jeśli zacznie się smażyć i wypłynie na powierzchnie to znak, że olej jest odpowiednio rozgrzany.
- Przygotować LUKIER: wymieszać cukier puder, sok z 1/2 cytryny. Gęstość lukry regulujemy dodając soku, wody bądź cukru pudru, pamiętając, że lukier nie może być zbyt rzadki- ab nie spłynął z pączków.
- Wyrośnięte pączki wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy do zarumienienia. Odwracamy je w trakcie smażenia, aby usmażyły się równomiernie.
- Usmażone pączki z odsączyć (kładąc je na ręczniku papierowym) i jeszcze ciepłe zanurzyć w miseczce z lukrem.
- Całe pączki obtoczyć w lukrze. Następnie przełożyć na kratkę aby nadmiar lukru spłynął.
- Całkowicie wystudzone ZAJADAĆ:)
Smacznego!
fajny przepis napewno kiedys zagosci u mnie :)
OdpowiedzUsuńzapraszam na mojego swiezo powstalego bloga
www.bogotowazkazdymoze.blogspot.co.uk