Pamiętacie jeszcze te ciasteczka: Ciasteczkowe rożyczki. Tym razem przełożyłam je niewielką ilością marmolady różanej i wyszły...ZNAKOMICIE.
Wykonanie tych ciasteczek nie jest trudne a efekt niesamowity - zarówno wizualny jak i smakowy:)))
Składniki:
- 200g zimnego masła
- 2,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 żółtka
- szczypta soli
- dodatkowo marmolada do wypełnienia
Przygotowanie:
Do mąki
dodajemy sól i posiekane masło. Następnie dodajemy cukier puder i żółtka
-siekamy. Całość szybko zagniatamy i formujemy w kulę (jeśli ciasto nie chce się połączyć możemy dodać 1-2 łyżki wody). Owijamy ciasto folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum pół godziny.
Schłodzone
ciasto należy rozwałkować dość cienko (3-4 mm) i wycinać jednakowej
wielkości koła. Koła łączymy po cztery, tak aby zachodziły na siebie.
Na tak połączone kółka nakładamy niewielką ilość marmolady i zawijamy w rulon (dość luźno). Rulon kroimy w połowie na
dwie części, tak aby powstały nam dwie różyczki. Płatki róży delikatnie
rozchylamy na zewnątrz i kładziemy ciasteczka na blaszce wyłożonej
pergaminem. Pieczemy ok 15 min w temp. 200°C do momentu zarumienia
brzegów.
Smacznego!
często je robię :) są śliczne :)
OdpowiedzUsuń