To najlepsze ciasto drożdżowe jakie jadłam. Za każdym razem gdy pojawia się na moim stole - znika w 15 min.
Mięciutkie, pachnące, wypełnione owocami...
Źródło: whiteplate
Składniki:
Rozczyn:
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 125 ml mleka
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 20 g cukru
- 1 jajko
- 50 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (ew. cukru wanilinowego)
- szczypta soli
- 150 g dżemu pomarańczowego
- szklanka jeżyn (można użyć malin)- mrożonych owoców nie rozmrażać przed dodaniem do ciasta
- 1 łyżeczka cukru
Dodatkowo:
- rozmącone jajko
Przygotowanie:
- Masło roztopić i ostudzić.
- Przygotować rozczyn: W mleku rozpuścić drożdże z 1 łyżeczką cukru.
- W misce połączyć suche składniki. Dodać rozczyn, masło, wanilię i jajko.
- Zagnieść ciasto. (Powinno być miękkie i sprężyste)
- Pozostawić do wyrośnięcia na 1-2 h.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt grubości 1 cm.
- Posmarować dżemem, posypać jeżynami i cukrem. Zawijać w roladę wzdłuż dłuższego boku. (można dodatkowo ponacinać struclę za pomocą nożyczek w odstępach ok.3-4 cm)
- Pozostawić do wyrośnięcia na 30 min.
- Piekarnik rozgrzać do 170°C.
- Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem. (można dodatkowo posypać cukrem perlistym)
- Piec 25-30 min.
Smacznego!
Mniam, uwielbiam drożdżowe z owocami :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam drożdżowe ciasto pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie, praktycznie można poczuć ich zapach. Ciekawy przepis.
OdpowiedzUsuń