Kruche ciasteczka z dodatkiem przyprawy korzennej przełożone delikatnym kremem na bazie serka mascarpone z odrobiną likieru Advokat. Dla mnie bomba!
Źródło:caketime
Składniki: (ok. 20 szt)
Ciasteczka:
- 250g mąki pszennej
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
- 200g zimnego masła
- 100g cukru pudru
- szczypta soli
- 2 żółtka
Krem:
- 250 g mascarpone
- 85 g białej czekolady
- 2 łyżki likieru Advokat
Przygotowanie:
Ciasteczka
- Mąkę przesiać do miski z cukrem pudrem, przyprawą korzenną i solą.
- Dodać zimne masło-posiekać.
- Dodać żółtka i szybko zagnieść całość.
- Ciasto schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny.
- Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wycinać kształty. (jeśli decydujecie się na wyciskanie wzorów na markizach polecam włożyć je przed pieczeniem ponownie do lodówki - na 30 min. do 1 h)
- Nagrzać piekarnik do temp. 180 stopni.
- Piec 10-12 min.
Krem
Gotowe ciasteczka przełożyć kremem używając rękawa cukierniczego.
Przed podaniem schłodzić w lodówce.
(Markizy najlepiej przechowywać w lodówce)
Mniam, to zdecydowanie coś dla mnie :) Bardzo lubię słodkości z ajerkoniakiem :)
OdpowiedzUsuńSuperowe miejsce rytualmilosny.co.pl bardzo wam polecam.
OdpowiedzUsuń