Spis Przepisów

środa, 30 stycznia 2013

Numer 1 wśród tortów !

Tort w róże
To mój ulubiony tort. Nie jest przeraźliwie słodki, nie jest mdły... Jak dla mnie-tortowy ideał;) 
Zamieszczam go na życzenie jednej ze stałych czytelniczek bloga. Mam nadzieję, że się sprawdzi i uświetni zbliżające się urodziny:)
Gorąco polecam!


Składniki:
Biszkopt: (średnica 24 cm)**
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki cukru
Krem:
  • 1 l śmietany kremówki (36%)*
  • 6 fixów śmietanowych (można zastąpić je żelatyną)
  • 5 łyżek cukru pudru
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki kakao
Dodatkowo: 
3/4 słoika powideł śliwkowych

Roztwór do nasączenia: 
1, szklanka przegotowanej wody + 3 łyżki cukru + sok z co najmniej połowy cytryny (można dodać także 50 ml wódki)

Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając dodać cukier. Następnie-stale ubijając-stopniowo dodać żółtka . Wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie (najlepiej użyćdo tego sitka) wsypać do masy jajecznej. Całość delikatnie wymieszać przy pomocy łopatki!  
Piec przez 45 min w temp. 160°C
(Aby biszkopt nie opadł po upieczeniu doradzam po wyłączeniu  piekarnika wyjąć tortownice i upuścić ją z wysokości ok. 30 cm  bezpośrednio na podłogę- oczywiście dno tortownicy skierowane jest do podłogi:) )

Krem:

Śmietanę ubić. Pod koniec ubijania dodać cukier z wymieszanym zagęstnikiem (tj, fixem śmietanowym). Gdy krem jest już dostatecznie ścięty  (czyli, gdy poczujemy, że podczas ubijania krem stawia opór mikserowi) dodać sok z połowy cytryny.
1/3 kremu przełożyć do osobnego naczynia i ubić dodając kakao. Na koniec wcisnąć sok z pozostałej połowy cytryny.  (Najlepiej w tym czasie odstawić jasny krem do lodówki)

Biszkopt dzielimy na 2 blaty. Pierwszy blat nasączamy przygotowanym wcześniej roztworem.  Smarujemy niewielką ilością kremu kakaowego, na który wykładamy powidła śliwkowe, a następnie rozprowadzamy pozostały krem kakaowy. Nakładamy drugi blat-dociskamy i także nasączamy. Tak przygotowany tort wykańczamy białym kremem i dekorujemy. 

Dekoracja:
Wbrew pozorom wykonanie róż nie jest trudne. 
Najlepiej rozpocząć dekorację od boków tortu a następnie przystąpić do dekoracji wierzchu. Róże wykonujemy spłaszczoną końcówką szprycy cukierniczej i zataczamy okręgi kierując się od środka do zewnątrz.
(Oczywiście możecie udekorować tort w inny sposób)

*Jeśli decydujecie się na inną dekorację możecie użyć 250 ml śmietany mniej, 
** Jeżeli chcecie zrobić większy tort (3 blatowy) oto proporcje na biszkopt:
  • 7 jaj
  • ¾ szkl mąki ziemniaczanej
  • ¾ szkl mąki pszennej
  • ¾ szkl cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Najlepszy tort

Najlepszy tort z kremem


Smacznego!

14 komentarzy:

  1. przepiękny tort i chyba równie smaczny. Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo:) Oczywiście polecam wypróbowanie:) Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że tort się podoba. Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Jest piękny! Oglądałam kiedyś film instruktażowy jak takie cudeńka wycisnąć :) Na pewno kiedyś wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prześliczny tort i sądzę, że także przepyszny. Przepis na pewno kiedyś wypróbuję, a dekoracji nie mogę sie nadziwić, piękny. Gratuluje i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudeńko!
    Po prostu jedyny!
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepiękna dekoracja...Robi piorunujące wrażenie!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Dekoracja to prawdziwe arcydzieło!

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję Wszystkim za miłe komentarze.
    Cieszę się, że tort się podoba i jeszcze raz zachęcam do wypróbowania przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo dziękuję za przepis. Dekoracja arcydzieło. P.S. Tort stoi już w lodówce:) Pozdrawiam serdecznie i czekam na kolejne słodkości.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz:)