O matko jakie dobre!!! I to właściwie mógłby być koniec opisu:)
Ciasto na te bułki zaliczam do czołówki najlepszych jakie robiłam. Śliwki w drożdżówce sprawdzają się rewelacyjnie. Dla mnie duet śliwki i ciasta drożdżowego nie wymaga żadnego towarzystwa ale jeśli nie wyobrażacie sobie słodkiej bułki bez lukru czy kruszonki to śmiało możecie wzbogacić przepis.
ciasto: tastefully
pomysł wykończenia: daktyle w czekoladzie
Składniki: (na ok. 15 drożdżówek)
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 2,5 dag drożdży
- 1 jajko
- 5 łyżek cukru
- 100 g stopionego letniego masła
- szczypta soli
- 500 g śliwek
- 1 rozmącone jajko do posmarowania ciasta
Przygotowanie:
- W misce ucieramy drożdże z 3 łyżkami cukru-tak, aby uzyskały płynną konsystencję. Dodajemy letnie mleko i 3 łyżki mąki-mieszamy, przykrywamy ściereczką, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20-30 min.
- Do wyrośniętego rozczynu dodajemy mąkę, rozmącone jajko, stopione masło, sół, 3 łyżki letniej wody, 2 łyżki cukru.
- Całość dokładnie wyrabiamy (ciasto powinno być gładkie i elastyczne)
- Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. 1 h)
- Ciasto podzielić na 15 równych części. Z każdej części uformować placuszek przypominający jajko. Podzielić na 3 części, następnie boki podzielić na 2 części.
- Na środku ułożyć cząstki śliwki.
- Boczne 2 paski skręcić wokół siebie-przylepić do końca środkowej części.
- Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15 min.
- Ciasto posmarować rozmąconym jajkiem.
- Piec w rozgrzanym do 180 °C piekarniku przez ok. 15 min.
Bardzo smaczne! Dziękuje za przepis :D
OdpowiedzUsuń