To przepis nadesłany przez Was. Ciasto o zabawnej nazwie, które powstaje bardzo szybko. Czekoladowy spód idealnie komponuje się z serowymi "kleksami". Na pewno nie raz wrócę do tego przepisu.
Składniki:
Ciasto:
- 2 jaja
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
- 3/4 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- 500 g zmielonego twarogu
- 3 jaja
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3/4 szklanki cukru
Masa serowa: Zmielony twaróg zmiksować z jajami. Cały czas miksując dodać cukier, mąkę oraz ekstrakt waniliowy.
Ciasto:
- Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę.
- Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
- Dodać kakao.
- Cały czas miksując wlać olej, a następnie mleko.
- Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na cieście za pomocą łyżki tworzyć "kleksy" z masy serowej.
- Ciasto piec przez 50-55 min w temperaturze 160 C (termoobieg)
Smacznego!
Pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńBardzo efektownie wygląda połączenie tych dwóch warstw :)
OdpowiedzUsuńCiasto jest zjawiskowe ;D
OdpowiedzUsuńUwielbiam cielaczka.
OdpowiedzUsuńNazwa śmieszna, wygląd - bombowy i smakowity :)
OdpowiedzUsuńRobiłam go już kiedyś :) Całkiem smaczne ciasto :)
OdpowiedzUsuńNazwę ma uroczą, a prezentuje się smakowicie :)
OdpowiedzUsuńfajne :)
OdpowiedzUsuńA to chyba przepis nie wiem od kogo!! robiłam wiele razy ten sernik i pierwszy raz robię od Ciebie i powiem Tobie ,że chyba bedzie to wywalenia!!! "Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę.
OdpowiedzUsuńDodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
Dodać kakao.
Cały czas miksując wlać olej, a następnie mleko."
zrobiła się glina!!! Zawsze dodawałam mokre skłądniki na koncu make i olej,a Ty chyba tego nie robiłaś!i w błąd ludzi wprowadzasz.
Przykro mi, że Ci nie wyszedł. Ja robię go właśnie według tego przepisu dość często i zawsze wychodzi.
UsuńAnonimowy, czytałaś przepis? Jak jest napisane, właśnie mokre na koncu.Chyba piszesz żeby pisać, a wcale go nie robiłaś.Mój właśnie siedzi w piekarniku i rosnie jak głupie.
OdpowiedzUsuńJaka forma do pieczenia ma być?
OdpowiedzUsuńJakie wymiary blaszki szykować?
OdpowiedzUsuńPrzeraził mnie komentarz że wyszła glina.
OdpowiedzUsuńFajny przepis. Można wrzucić wszystkie składniki na ciasto, wymieszać i też super rośnie. Nasze właśnie stygnie - będzie do kawy.
Robiłam kiedyś bez sera podobne, murzynek - do ciasta 2 łyżki powideł i ciut więcej mąki - też super polecam
Pychota właśnie zrobiłam ciasto według przepisu palce lizać 🥰❤
OdpowiedzUsuńNo wszystko zrobiłam tak jak pisze ale wyszedł ser gumowaty ale to chyba moja wina dałam mąkę ziemniaczaną i budyń niewiem skąd ten budyń mi się przyplątał ale ciasto olejno w przepisie nie było budyniu
OdpowiedzUsuńJaki rozmiar formy.
OdpowiedzUsuńJaki rozmiar blachy?
OdpowiedzUsuńCiasto przepyszne byłam sceptyczna co do składników ta ilość oleju i mleka ale wyszło super ser dałam z wiaderka😋
OdpowiedzUsuń