Klasyczne kruche ciasteczka z dodatkiem maku a do tego marmolada... Uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Gorąco polecam:)
Źródło: Domowe wypieki
Składniki:
- 300g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 60g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 180g masła lub margaryny
- 1 jajko
- ¼ szklanki maku
- ok. 100g marmolady do przełożenia (lub przetarty przez sito dżem)
- Wszystkie składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 2 godz.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm. Wycinać ciasteczka w wybranym kształcie (u mnie: gwiazdki). Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 4 blachy).
- Piec w nagrzanym piekarniku około 10 minut w temperaturze 180°C.
- Pozostawić do ostygnięcia.
- Ostudzone ciasteczka skleić po dwa przekładając marmoladą.
Piękne ciasteczka i z pewnością pyszne :) Dziękuję za udział w akcji! ;-)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasteczka,wyglądają bardzo apetycznie,mam pytanie,dużo sztuk ich wychodzi z tej porcji składników?Planuję zrobić je na święta i nie wiem,czy zrobić z podwójnej porcji,bo nie mam pojęcia ile może ich wyjść,a u mnie tyle łasuchów i słodkolubnych głodomorów.Pozdrawiam ciepło (www.nogawkuchni.blogspot.com).
OdpowiedzUsuńW zależności od użytej foremki - mi wyszły 4 blachy pojedynczych ciastek, po złożeniu i przełożeniu marmoladą otrzymujemy połowę mniej, czyli 2 blachy gotowych ciasteczek (tj. ok. 40 szt)
UsuńAha,super dziękuję za odpowiedź,pozdrawiam ciepło :).
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie. :)
OdpowiedzUsuń