Spis Przepisów

sobota, 1 marca 2014

Pączki (pyszne)


Pączki z różą
To najlepsze pączki jakie robiłam do tej pory. Z ciastem pracuje się doskonale a same pączki są pyszne i mięciutkie...  
Ciężko jest poprzestać na jednym...:)



Składniki: (na ok. 40 szt)

  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 kostki roztopionego masła (190 g)
  • 1 kg + 1 szklanka mąki
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 1/2 litra mleka
  • 100 g drożdży
  • 8 żółtek
  • szczypta soli
  • kilka kropel olejku cytrynowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • kieliszek spirytusu (30 ml)
Dodatkowo:
  • marmolada różana
  • 6 kostek smalcu

Przygotowanie:
  1. ROZCZYN: drożdże utrzeć z 1 łyżką cukru. Dodać 1 łyżkę mąki i 1/2 litra mleka. Całość wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
  2. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać mąkę, olejek oraz cytrynę- wyrabiać. Stopniowo dodawać rozczyn- stale wyrabiając. Następnie dodać spirytus i dokładnie wyrobić ciasto (powinno odstawać od ręki). 
  3. Do wyrobionego ciasta dodać letnie, roztopione masło. Zagnieść ciasto do całkowitego połączenia się składników. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. (tak, aby podwoiło swoją objętość, tj. ok. 1-1,5 h)
  4. Wyrośnięte ciasto partiami wykładać na stolnicę i rękami lekko rozsuwać (nie wałkować!). Za pomocą szklanki wykroić koła. (Nie podsypuj stolnicy mąką!)
  5. Każdy krążek delikatnie "rozpłaszczyć" na dłoni. Na środek nałożyć łyżeczkę marmolady różanej. Całość dokładnie zlepić i uformować kulkę. Pączki układać na ściereczce bądź macie silikonowej. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 min.
  6. W dość szerokim garnku rozpuszczamy 4 kostek smalcu. Wkładamy wyrośnięte pączki (po 4-5 szt. jednocześnie). Smażymy na złoty kolor i odwracamy patyczkiem na drugą stronę. (Jeśli tłuszcz jest dobrze rozgrzany smażenie trwa 4 min po każdej stronie) (Pozostałym smalcem uzupełniać jego ilość podczas smażenia)
  7. Pączki wyciągać przy użyciu patyczka i układać na ręczniku papierowym.
  8. Jeszcze ciepłe lukrować.

pączusie
Lukier:
  • 300 g cukru pudru
  • 6 łyżki soku cytrynowego (można pół na pół z wodą)

Składniki wymieszać, ewentualnie dolać soku lub dosypać cukru pudru dla uzyskania odpowiedniej gęstości.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz:)