To najlepsze pączki jakie robiłam do tej pory. Z ciastem pracuje się doskonale a same pączki są pyszne i mięciutkie...
Ciężko jest poprzestać na jednym...:)
Składniki: (na ok. 40 szt)
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 kostki roztopionego masła (190 g)
- 1 kg + 1 szklanka mąki
- opakowanie cukru wanilinowego
- 1/2 litra mleka
- 100 g drożdży
- 8 żółtek
- szczypta soli
- kilka kropel olejku cytrynowego
- sok z 1/2 cytryny
- kieliszek spirytusu (30 ml)
Dodatkowo:
- marmolada różana
- 6 kostek smalcu
Przygotowanie:
- ROZCZYN: drożdże utrzeć z 1 łyżką cukru. Dodać 1 łyżkę mąki i 1/2 litra mleka. Całość wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
- Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać mąkę, olejek oraz cytrynę- wyrabiać. Stopniowo dodawać rozczyn- stale wyrabiając. Następnie dodać spirytus i dokładnie wyrobić ciasto (powinno odstawać od ręki).
- Do wyrobionego ciasta dodać letnie, roztopione masło. Zagnieść ciasto do całkowitego połączenia się składników. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. (tak, aby podwoiło swoją objętość, tj. ok. 1-1,5 h)
- Wyrośnięte ciasto partiami wykładać na stolnicę i rękami lekko rozsuwać (nie wałkować!). Za pomocą szklanki wykroić koła. (Nie podsypuj stolnicy mąką!)
- Każdy krążek delikatnie "rozpłaszczyć" na dłoni. Na środek nałożyć łyżeczkę marmolady różanej. Całość dokładnie zlepić i uformować kulkę. Pączki układać na ściereczce bądź macie silikonowej. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 min.
- W dość szerokim garnku rozpuszczamy 4 kostek smalcu. Wkładamy wyrośnięte pączki (po 4-5 szt. jednocześnie). Smażymy na złoty kolor i odwracamy patyczkiem na drugą stronę. (Jeśli tłuszcz jest dobrze rozgrzany smażenie trwa 4 min po każdej stronie) (Pozostałym smalcem uzupełniać jego ilość podczas smażenia)
- Pączki wyciągać przy użyciu patyczka i układać na ręczniku papierowym.
- Jeszcze ciepłe lukrować.
Lukier:
- 300 g cukru pudru
- 6 łyżki soku cytrynowego (można pół na pół z wodą)
Składniki wymieszać, ewentualnie dolać soku lub dosypać cukru pudru dla uzyskania odpowiedniej gęstości.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz:)