To babeczki, które od lat są hitem na moim stole. Od dawna nie robię ich 1 porcji lecz podwajam, a nawet potrajam ilość składników:) Kruche ciasto,budyń, efektowny wygląd i smak to tylko potwierdzenie tego, że klasyka nigdy się nie nudzi.
Wypróbujcie także wersję wersję z wiśniami
Składniki: (ok. 20-25 szt.)
- 2 szklanki mąki
- 200 g margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
Przygotowanie:
- Przygotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier i żółtka. Zagnieść ciasto i pozostawić w chłodnym miejscu na około 30 min.
- Foremki wyłożyć ciastem. (pozostawić ok 1/2 ciasta do przykrycia)
- Babeczki napełnić budyniem.
- Napełnione babeczki przykryć ciastem. Docisnąć brzegi foremek uważając aby każda foremka była przykryta i zalepiona ciastem
- Piec w nagrzanym do 190 C piekarniku przez 20 min. - na złoty kolor.
- Wyjmować z foremek po przestudzeniu.
- Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
wyglądają smacznie:)
OdpowiedzUsuńMmmmmmmmmmmmmmmm pyszota :3 ♥
OdpowiedzUsuńFaktycznie pychota,wyszly idealnie.
OdpowiedzUsuńW smaku nawet dobre, ale ciasto bardzo się rwało przy wałkowaniu, a i po upieczeniu bez rewelacji.
OdpowiedzUsuń