piątek, 9 maja 2014

Kruche babeczki z budyniem


To babeczki, które od lat są hitem na moim stole. Od dawna nie robię ich 1 porcji lecz podwajam, a nawet potrajam ilość składników:) Kruche ciasto,budyń, efektowny wygląd i smak to  tylko potwierdzenie tego, że klasyka nigdy się nie nudzi.


Wypróbujcie także  wersję wersję z wiśniami



 Składniki: (ok. 20-25 szt.)
  • 2 szklanki mąki
  • 200 g margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka
  •  1 opakowanie budyniu śmietankowego

Przygotowanie:
  1. Przygotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier i żółtka. Zagnieść ciasto i pozostawić w chłodnym miejscu na około 30 min. 
  3. Foremki wyłożyć ciastem. (pozostawić ok 1/2  ciasta do przykrycia)
  4. Babeczki napełnić budyniem.
  5. Napełnione babeczki przykryć ciastem. Docisnąć brzegi foremek uważając aby każda foremka była przykryta i zalepiona ciastem
  6. Piec w nagrzanym do 190 C piekarniku przez 20 min. - na złoty kolor.
  7. Wyjmować z foremek po przestudzeniu.
  8. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.


Smacznego!

4 komentarze:

  1. Mmmmmmmmmmmmmmmm pyszota :3 ♥

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie pychota,wyszly idealnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. W smaku nawet dobre, ale ciasto bardzo się rwało przy wałkowaniu, a i po upieczeniu bez rewelacji.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz:)

Printfriendly