niedziela, 15 września 2013

Kruche babeczki z wiśniami



Kruche babeczki to coś co uwielbiam.Te można opisać jednym słowem: Mmmm....

Proponuję od razu zrobić podwójną ilość:)

 Składniki: (ok. 20-25 szt.)
  • 2 szklanki mąki
  • 200 g margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka
  •  200 g wiśni (użyłam mrożonych)
Przygotowanie:
  1. Wiśnie rozmrozić.
  2. Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier i żółtka. Zagnieść ciasto i pozostawić w chłodnym miejscu na około 30 min. 
  3. Foremki wyłożyć ciastem. (pozostawić ok 1/2  ciasta do przykrycia)
  4. Babeczki napełnić wiśniami (u mnie ok. 3-4 szt.)
  5. Napełnione babeczki przykryć ciastem. Docisnąć brzegi foremek uważając aby każda foremka była przykryta i zalepiona ciastem
  6. Piec w nagrzanym do 190 C piekarniku przez 20 min. - na złoty kolor.
  7. Wyjmować z foremek po przestudzeniu.
  8. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Kasia pyszne te Twoje babeczki, zresztą jak wszystko. Faktycznie robi się minuta 8:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszły przepyszne :D nadzienie zrobiłam inaczej. Wiśnie podsmażyłam na suchej goracej patelni, a gdy wypuściły wiśnie trochę soku, dodałam 1/4 szklankę cukru i łyżkę skrobi ziemniaczanej i smażyłam do zgęstnienia masy. I takie nadzienie dodałam do babeczek.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz:)

Printfriendly