wtorek, 5 listopada 2013

Cielaczek


To przepis nadesłany przez Was. Ciasto o zabawnej nazwie, które powstaje bardzo szybko. Czekoladowy spód idealnie komponuje się z serowymi "kleksami". Na pewno nie raz wrócę do tego przepisu.

Składniki:
Ciasto:
  • 2 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
Masa serowa:
  • 500 g zmielonego twarogu
  • 3 jaja
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru
Przygotowanie:
Masa serowa: Zmielony twaróg zmiksować z jajami. Cały czas miksując dodać cukier, mąkę oraz ekstrakt waniliowy.

Ciasto: 
  1. Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. 
  2. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
  3. Dodać kakao.
  4. Cały czas miksując wlać olej, a następnie mleko.
  5. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Na cieście za pomocą łyżki tworzyć "kleksy" z masy serowej.
  7. Ciasto piec przez 50-55 min w temperaturze 160 C (termoobieg)







 

Smacznego!

19 komentarzy:

  1. Bardzo efektownie wygląda połączenie tych dwóch warstw :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nazwa śmieszna, wygląd - bombowy i smakowity :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam go już kiedyś :) Całkiem smaczne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nazwę ma uroczą, a prezentuje się smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A to chyba przepis nie wiem od kogo!! robiłam wiele razy ten sernik i pierwszy raz robię od Ciebie i powiem Tobie ,że chyba bedzie to wywalenia!!! "Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę.
    Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
    Dodać kakao.
    Cały czas miksując wlać olej, a następnie mleko."
    zrobiła się glina!!! Zawsze dodawałam mokre skłądniki na koncu make i olej,a Ty chyba tego nie robiłaś!i w błąd ludzi wprowadzasz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi, że Ci nie wyszedł. Ja robię go właśnie według tego przepisu dość często i zawsze wychodzi.

      Usuń
  6. Anonimowy, czytałaś przepis? Jak jest napisane, właśnie mokre na koncu.Chyba piszesz żeby pisać, a wcale go nie robiłaś.Mój właśnie siedzi w piekarniku i rosnie jak głupie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaka forma do pieczenia ma być?

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie wymiary blaszki szykować?

    OdpowiedzUsuń
  9. Przeraził mnie komentarz że wyszła glina.
    Fajny przepis. Można wrzucić wszystkie składniki na ciasto, wymieszać i też super rośnie. Nasze właśnie stygnie - będzie do kawy.
    Robiłam kiedyś bez sera podobne, murzynek - do ciasta 2 łyżki powideł i ciut więcej mąki - też super polecam

    OdpowiedzUsuń
  10. Pychota właśnie zrobiłam ciasto według przepisu palce lizać 🥰❤

    OdpowiedzUsuń
  11. No wszystko zrobiłam tak jak pisze ale wyszedł ser gumowaty ale to chyba moja wina dałam mąkę ziemniaczaną i budyń niewiem skąd ten budyń mi się przyplątał ale ciasto olejno w przepisie nie było budyniu

    OdpowiedzUsuń
  12. Jaki rozmiar blachy?

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto przepyszne byłam sceptyczna co do składników ta ilość oleju i mleka ale wyszło super ser dałam z wiaderka😋

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz:)

Printfriendly