To idealny dodatek do różnych ciast, deserów lub innych eksperymentów kulinarnych:) Zamknięty w ładną buteleczkę jest także fajnym elementem dekoracyjnym w kuchni.
Składniki:
3 laski wanilii
1 szklanka wódki
Laski wanilii nacinamy wzdłuż, jednak nie przecinamy ich do samego końca. Umieszczamy je w słoiczku, butelce lub innym naczyniu z nakrętką i zalewamy wódką (tak aby alkohol całkowicie przykrył laski).
Zamknięte naczynie odstawiamy na 6-8 tygodni (po tym czasie będzie idealny do użycia). Ekstrakt przechowujemy w dość chłodnym i ciemnym miejscu.
Dodatkowe uwagi:
Jeśli laski nie mieszczą się w naczyniu na długość możemy je przeciąć na pół.
Wódkę można także łączyć lub całkowicie zastąpić brandy.
Po wykorzystaniu połowy ekstraktu można uzupełnić naczynie alkoholem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz:)