piątek, 13 kwietnia 2012

Ekstrakt z wanilii

To idealny dodatek do różnych ciast, deserów lub innych eksperymentów kulinarnych:) Zamknięty w ładną buteleczkę jest także fajnym elementem dekoracyjnym w kuchni. 

Składniki:
3 laski wanilii
1 szklanka wódki

Laski wanilii nacinamy wzdłuż, jednak nie przecinamy ich do samego końca. Umieszczamy je w słoiczku, butelce lub innym naczyniu z nakrętką i zalewamy wódką (tak aby alkohol całkowicie przykrył laski). 
Zamknięte naczynie odstawiamy na 6-8 tygodni (po tym czasie będzie idealny do użycia). Ekstrakt przechowujemy w dość chłodnym i ciemnym miejscu. 

Dodatkowe uwagi:
Jeśli laski nie mieszczą się w naczyniu na długość możemy je przeciąć na pół.
Wódkę można także łączyć lub całkowicie zastąpić brandy. 
Po wykorzystaniu połowy ekstraktu można uzupełnić naczynie alkoholem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz:)

Printfriendly