poniedziałek, 11 czerwca 2012

Migdały w czekoladzie z cynamonem

migdały z cynamonem


To przepis dla cierpliwych, bo choć nie jest skomplikowany to jednak pracochłonny. Migdały  w towarzystwie cynamonu? Jak dla mnie duet doskonały!
Te pralinki idealnie nadają się na prezent, wystarczy mały celofanowy woreczek, ładna wstążeczka i gotowe:)


Składniki:
  • 50 g migdałów
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 4 łyżki mleka w proszku
  • pół opakowania cynamonu
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy lekko wystygnie dodajemy do niej stopniowo (po łyżce) mleko w proszku i mieszamy do momentu osiągnięcia jednolitej masy. Następnie każdego migdała oblepiamy masą czekoladową (uwaga! masa niesamowicie się lepi, dlatego najlepiej przygotować sobie miseczkę z wodą, żeby zwilżać w niej dłonie-to ułatwi nam formowanie pralinek). Migdały odkładamy na talerz wyłożony folią aluminiową i wkładamy do lodówki na ok. 30 min do zastygnięcia. Do małej miseczki wsypujemy cynamon i obtaczamy w nim migdały. Ponownie wkładamy pralinki do lodówki na ok. 30 min. 

 migdały z cynamonem

migdały z cynamonem

Smacznego!

4 komentarze:

  1. piękny byłby z nich podarek ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. To coś dla mnie - uwielbiam takie przekąski.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam ostatnio takie, ale kupne. Przeszło mi przez myśl, że fajnie byłoby zrobić je samemu, a tu proszę - trafiam na przepis :) Prezent byłby z nich piękny, ale chyba wolałabym je zostawić dla siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę wypróbować ten przepis :). Uwielbiam wszelkie czekoladowe ciasta i ciasteczka. Z swojej strony polecam czekoladowe brownie wg. przepisu, który znalazłam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/. Dodatek solonego karmelu jak najbardziej tu pasuje i podnosi walory smakowe tego deseru :). Szczerze polecam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz:)

Printfriendly