sobota, 25 stycznia 2014

Blok czekoladowy

Prosty i szybki w wykonaniu- pomijając czas samego chłodzenia.
Baaaaardzo słodki i pyszny.
Do środka możemy wrzucić to, na co mamy ochotę:  herbatniki, orzechy, ulubione bakalie a nawet ryż preparowany.



Składniki: (2 keksówki)
  • 500g mleka w proszku (pełnego)
  • 1 kieliszek spirytusu (pominęłam)
  • 2 paczki herbatników
  •  1 kostka masła
  • mniej niż 0,5 szklaki wody
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki bakalii, u mnie: orzechy, migdały, suszone morele, żurawina, kandyzowany ananas
Przygotowanie:
  1. Wodę, masło, cukier i cukry wanilinowe umieścić w wysokim garnku. Podgrzać
    i wymieszać.
  2. Do rozpuszczonej jednolitej masy dodać kakao. Zagotować.
  3. Zdjąć z ognia i ostudzić.
  4. Powoli dodawać mleko w proszku - wyrobić mikserem
  5. Do wyrobionej masy dodać połamane herbatniki, posiekane bakalie oraz spirytus -wymieszać łyżką.
  6. Foremki "keksówki" wyłożyć folią.
  7. Wlać masę i pozostawić do zastygnięcia odstawić w chłodne miejsce - najlepiej do lodówki.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. domowa czekolada najlepsza :) ja robię taką: http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2013/07/domowa-czekolada.html

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz:)

Printfriendly