poniedziałek, 29 października 2012

Jabłecznik z pianką


Szarlotka

Ten przepis to mój hit!  Robiłam go będąc jeszcze małą dziewczynką, więc jest ze mną od ładnych paru lat:) 
Jabłecznik (czy szarlotka?- do tej pory nie wiem, jaka jest różnica...) to moje ulubione ciasto. Ten polecam szczególnie:) 


Składniki:
Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 jaj
  • ½ szklanki cukru + 3 łyżki cukru 
Mus jabłkowy:*
  • 2 kg jabłek 
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki cukru
(*Możecie także wykorzystać gotowe prażone jabłka dostępne w sklepach)

Przygotowanie:


Ciasto:
Mąkę z margaryną (podzieloną na drobne części), proszkiem do pieczenia, trzema łyżkami cukru i żółtkami zagnieść (w pewnych przypadkach, gdy ciasto nie chce się zagnieść możemy dodać  trochę śmietany).
Z wyrobionego ciasta 1/3 włożyć do zamrażalnika, pozostałą część ułożyć na dnie blachy.


Mus jabłkowy:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wrzucić do dużego garnka i podlać 1/4 szklanki wody. Dusić do czasu aż się rozpadną (ok. 10 min). Na koniec dodać cukier i cynamon. Całość delikatnie wymieszać. Pozostawić do wystudzenia.

Piana:
6 białek ubić. Pod koniec ubijania dodawać cukier  (1,5 szklanki) - ubić na sztywno. Po ubiciu piany dodać dla smaku odrobinę soku z cytryny.

Na ciasto w blaszce wyłożyć mus z jabłek. Na warstwę jabłek wyłożyć pianę z białek. Następnie wyjąć z zamrażalnika pozostałą część ciasta i zetrzeć na grubych oczkach tarki, bezpośrednio na pianę.
Ciasto piec w temp 180˚C (do zarumienienia piany) ok. 45-50 min.


Szarlotka

Szarlotka






4 komentarze:

  1. Najlepsze ciasto na świecie całym:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja widze go co jakis czas na blogach, slinie sie i... na tym sie konczy. Moze tez w koncu zrobie? Bo chyba warto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekę regularnie. Jedyna zmiana to mniej cukru w pianie: 1 szklanka.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha.Tylko czemu przypalone...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz:)

Printfriendly