niedziela, 4 maja 2014

Sernik Tiramisu


Serek mascarpone nadaje mu delikatności, kawa - charakteru. Wykonanie jest czasochłonne ale naprawdę warto. Uwielbiam ten sernik:)


Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku, chociaż jako pierwsza trafiła na niego moja koleżanka z pracy i to ona koniecznie kazała mi wypróbować przepis:) 


Składniki: (tortownica o średnicy 24 cm)

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Spód:
  • 65 g ciemnej czekolady
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
  • 1 łyżka likieru Amaretto
  • 65 g miękkiego masła
  • 50 g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 40 g mąki
  • 14 - 16 podłużnych biszkoptów
Nasączenie biszkoptów:

  • • 2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
  • • 50 ml wody
  • • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku
  • • 2 łyżki likieru Amaretto


Masa serowa:

  • 750 g twarogu sernikowego
  • 250 g sera mascarpone
  • 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki  (36%)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki likieru Amaretto



Wierzch:

  • 300 g gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 3 płaskie łyżki drobnego cukru
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
  • 2 łyżki likieru Amaretto




Przygotowanie:

Spód:
  1. Piekarnik rozgrzać do 175°C. 
  2. Połamaną czekoladę roztopić i ostudzić (powinna być lekko ciepła). 
  3. Kawę rozpuścić w gorącym likierze Amaretto, ostudzić.
  4. Miękkie masło ucierać z cukrem przez ok. 7 minut, aż będzie puszyste. 
  5. W osobnym naczyniu ubić jajko przez ok. 7 minut. 
  6. Na zmniejszonych obrotach miksera połączyć utarte masło z ostudzoną czekoladą, następnie z przesianą mąką, a na koniec z ubitym jajkiem oraz rozpuszczoną kawą.
  7. Gładką masę przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię i ułożyć biszkopty, wciskając je do połowy w masę. Wstawić do piekarnika, piec przez 8 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać aby spód zastygł.
Nasączenie biszkoptów:
  1. Żelatynę zalać 1 łyżką chłodnej wody i odstawić na 5 minut. 
  2. W rondelku zagotować 50 ml wody i rozpuścić w niej kawę, zdjąć z ognia, dodać żelatynę. Mieszać aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Dodać likier, ostudzić i odczekać około 15 minut, aż troszkę zgęstnieje (można wstawić w chłodne miejsce lub w międzyczasie przygotować masę serową). 
  3. Nasączyć biszkopty. (dzięki żelatynie nie przemoczy ona całych biszkoptów, stworzy tylko zewnętrzną powłokę).
Masa serowa:
  1. Piekarnik rozgrzać do 175°C.
  2. Twaróg sernikowy utrzeć na średnich obrotach miksera z serem mascarpone i mąką do momentu uzyskania gładkiej masy.
  3. Stopniowo dodawać cukier -ciągle miksując. (starając się nie napowietrzać masy przez zbyt szybkie miksowanie). 
  4. Wbijać kolejno jajka miksując przez około 30 sekund po każdym dodanym jajku. 
  5. Pod koniec dodać śmietankę, ekstrakt waniliowy i likier Amaretto-zmiksować.
  6. Masę delikatnie wylać na spód, wyrównać powierzchnię i ustawić na kratce piekarnika w środkowej jego części. 
  7. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne 90 minut, do czasu aż masa serowa się zetnie (środek może pozostać nieco luźniejszy).
Wierzch:
  1. Śmietanę wymieszać z cukrem. 
  2. Kawę rozpuścić w gorącym likierze Amaretto i ostudzić. 
  3. Pozostawić około 2 łyżeczki kawy do zrobienia wzorków, resztę wymieszać ze śmietaną.
  4. Sernik wyjąć z piekarnika i rozprowadzić na nim śmietanę równą warstwą.
  5. Pozostałą kawę rozprowadzić na wierzchu sernika za pomocą łyżeczki tworząc dowolny wzór.
  6. Ponownie wstawić do piekarnika na 15 minut.
  7. Po wskazanym czasie wyjąć sernik z piekarnika. Studzić na kratce. 
  8. Zimny sernik wyjąć z obręczy i wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc)

Smacznego!

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz:)

Printfriendly