niedziela, 26 sierpnia 2012

Muffiny Pina Colada

Dzisiaj coś na pożegnanie lata...  Pachnące tropikami Muffiny PinaColada, czyli WaKaCje zamknięte w małej, wilgotnej babeczce.
Składniki: (na ok. 16 szt)
  • 190 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 120 g brązowego cukru
  • 250 ml kefiru
  • 80 ml oleju
  • 1 jajko
  • 2 łyżki likieru kokosowego (można użyć rumu)
  • 2 łyżki soku ananasowego (z puszki)
  • 300 g  ananasa (u mnie z puszki) 
Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy ze sobą składniki suche (tj. mąkę, proszek do pieczenia, sodę, wiórki kokosowe oraz cukier), w drugiej składniki mokre (tj. kefir, olej, likier, sok ananasowy). Następnie do miski z suchymi składnikami dodajemy dodajemy zawartość drugiej miski. Do ciasta dodajemy 250 g pokrojonego w kostkę ananasa (pozostałą część dzielimy na ćwiartki i odkładamy). 
Foremki na muffinki wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Na wierzchu każdego układamy ćwiartkę ananasa. Pieczemy w temp. 180°C przez 25-30 min.  


Tak przygotowane muffinki możemy serwować od razu, bądź  ozdobić wiórkami kokosowymi. Dla tych, którzy wolą słodsze wersje muffinów polecam dekoracje kremem* i posypanie wierzchu wiórkami kokosowymi.
Krem:
250 g serka mascarpone,
50 g masła (w temp. pokojowej)
2 łyżki likieru kokosowego
2,5 szklanki cukru pudru

Serek mieszamy razem z masłem, dodajemy cukier. Na koniec dodajemy likier. Zimne muffinki pokrywamy kremem i posypujemy wiórkami kokosowymi.


Smacznego!




2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz:)

Printfriendly