piątek, 29 marca 2013

Babka herbaciana

Babka wielkanocna

Babka z herbacianą nutą. Smaczna i nie za słodka:)
 Idealna w okresie wielkanocnym i nie tylko:)
 

Źródło: yummy-lifestyle (z niewielkimi modyfikacjami)

Składniki:

  • 1 szklanka mocnej herbaty
  • 90 g rodzynek
  • 100 g margaryny (w temp. pokojowej)
  • 100 g cukru
  • 2 żółtka
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 250 g mąki
  • szczypta soli
Przygotowanie
  1. Herbatę przelać do garnuszka.
  2. Rodzynki opłukać i włożyć do garnuszka z herbatą. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować przez 5 min. Ostudzić i odcedzić (NIE WYLEWAĆ herbaty! Herbata i rodzynki będą potrzebne!)
  3. Nagrzać piekarnik do temp. 180 C.
  4. Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać żółtka i skórkę z cytryny.
  5. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i sodą oczyszczoną.
  6. Do ciasta dolać stopniowo zimną herbatę - stale ucierając.
  7. Na koniec dodać rodzynki i wymieszać całość za pomocą łopatki.
  8. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy i piec przez ok. 45-50 min.
Zimną babkę możemy polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Lukier:
  • 120 g cukru pudru
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
Składniki wymieszać ze sobą i polać zimną babkę.





Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz:)

Printfriendly