Babka z herbacianą nutą. Smaczna i nie za słodka:)
Źródło: yummy-lifestyle (z niewielkimi modyfikacjami)
Składniki:
- 1 szklanka mocnej herbaty
- 90 g rodzynek
- 100 g margaryny (w temp. pokojowej)
- 100 g cukru
- 2 żółtka
- skórka otarta z połowy cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 250 g mąki
- szczypta soli
- Herbatę przelać do garnuszka.
- Rodzynki opłukać i włożyć do garnuszka z herbatą. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować przez 5 min. Ostudzić i odcedzić (NIE WYLEWAĆ herbaty! Herbata i rodzynki będą potrzebne!)
- Nagrzać piekarnik do temp. 180 C.
- Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać żółtka i skórkę z cytryny.
- Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i sodą oczyszczoną.
- Do ciasta dolać stopniowo zimną herbatę - stale ucierając.
- Na koniec dodać rodzynki i wymieszać całość za pomocą łopatki.
- Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy i piec przez ok. 45-50 min.
Zimną babkę możemy polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Lukier:
- 120 g cukru pudru
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka soku z cytryny
Składniki wymieszać ze sobą i polać zimną babkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz:)