niedziela, 28 kwietnia 2013

Śmietanowiec z wiśnią


To ciasto mnie zachwyciło! Połączenie kruchego ciasta, śmietany i wiśni dało cudowny efekt.
Nie za słodkie, delikatne - po prostu pyszne:)
Smakiem przypomina lekki sernik. 


Przepis cytuję za Dorotą zmieniłam jedynie rozmiar blachy na większą i  dodałam odrobinę więcej wiśni (autorka sugeruje użycie blachy 20 x 33 cm, ale przy tych wymiarach ciasto wyszło baaardzo wysokie) 
 Ciasto kruche:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • pół szklanki cukru pudru
  • 250 g masła, schłodzonego i pokrojonego w kostkę
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Do masła dodać mąkę i proszek - posiekać nożem. Dodać resztę składników i szybko wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta. Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na minimum 3 godziny (ciasto można przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać zamrożone).

Masę śmietankową:

  • 5 białek, w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1200 g kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (1 opakowanie - 40 g)

Dodatkowo:

  • 450 g wiśni: świeżych, mrożonych lub z syropu/kompotu (owoce powinny być odmrożone i odsączone z soku)

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Powstała piana powinna być gęsta i błyszcząca. 
Do piany dodać przesiany proszek budyniowy i wymieszać. Dodawać śmietanę, powoli i delikatnie mieszając, by białka nie opadły. 
Przygotowanie: 
Blachę o wymiarach 42 cm x 29 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć jedną część ciasta z zamrażarki i zetrzeć na tartce o dużych oczkach na spód formy. Na kruche ciasto wyłożyć całą masę śmietankową. Na wierzch delikatnie poukładać wiśnie, powinny pozostać na wierzchu masy śmietankowej. Jako ostatnią warstwę zetrzeć na górę ciasto kruche. 
Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 - 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Nie tylko wygląda ale też tak smakuje:) Gorąco polecam wypróbowanie:)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz:)

Printfriendly