No i cóż, że ze Szwecji...:)
Dzisiaj pora na pyszne, szwedzkie bułeczki z dodatkiem marcepana i bitej śmietany. Czy ktoś mi uwierzy jeśli napiszę, że mimo dużej ilości bitej śmietany nie są za słodkie? Nie wierzycie? Sami oceńcie.
W moim przypadku połowa bułeczek rozeszła się zaraz po upieczeniu. Gorące i bez nadzienia również są pyszne. Dlatego gorąco polecam Wam eksperymentowanie z tym przepisem. Zarówno "na sucho", jak i z podanym nadzieniem, bądź też po prostu z dżemem będą idealnym dodatkiem do kawy:)
Źródło: Fika (Ikea)
Składniki: (na ok. 40 szt)
Ciasto:
- ok. 1 kg mąki
- 150 g cukru pudru
- 125 g miękkiego masła
- 50 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki kardamonu
- 1 jajko
- 500 ml mleka
- dodatkowo: 2 żółtka ubite z 1-2 łyżkami mleka (do posmarowania bułeczek)
Nadzienie:
- 100 g blanszowanych migdałów (można pominąć)
- miąższ z bułeczek
- ok. 50 ml mleka
- 250 g marcepanu
- 500 ml śmietany kremówki
- cukier puder
- opcjonalnie: 2 śmietan-fixy
Przygotowanie:
Ciasto:
- W dużej misce (bądź mikserze) połącz ze sobą: mąkę, cukier, masło (posiekane na mniejsze kawałki), pokruszone drożdże, kardamon oraz jajko.
- Mleko podgrzej do temperatury 37°C i wlej do pozostałych składników. Całość starannie wyrób przez ok. 10 min, aż stanie się gładkie, błyszczące i będzie odklejać się od brzegu miski. Pozostaw do wyrośnięcia na ok. 30 min.
- Stolnicę oprósz mąką, jeszcze raz zagnieć ciasto i formuj małe, okrągłe bułeczki. Tak przygotowane ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw do wyrośnięcia na ok 30-40 min.
- Nagrzej piekarnik do 225°C.
- Żółtka ubij z odrobiną mleka i delikatnie posmaruj bułeczki. Całość piecz przez 7-10 min.
- Upieczone wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Nadzienie:
- Piekarnik nagrzej do 175°C. Opiekaj migdały przez 10-15 min, aż nabiorą złocistego koloru. Gdy wystygną posiekaj je na małe kawałki.
- Odetnij wierzch bułeczek (na 2/3 wysokości). Wydrąż środek w jej spodniej części.
- Za pomocą miksera wymieszaj miąższ bułeczek z mlekiem. Do uzyskanej masy dodaj starty marcepan. Wyrabiaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodaj posiekane migdały.
- Powstałą masą wypełnij wydrążoną część bułeczki.
- Ubij śmietanę kremówkę. Pod koniec ubijania dodaj do smaku kilka łyżek cukru pudru (użyłam 2) wymieszanych ze śmietan-fixem.
- Łyżką lub za pomocą szprycy cukierniczej nałóż ubitą śmietanę na dolną część bułeczki. Przykryj wierzchnią częścią i posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Od razu mi się jeść zachciało ... piękne
OdpowiedzUsuńW Danii też takie występują, mój C. je uwielbia - pora się zabrać i przygotować :) Twoje wyglądają cudnie!
OdpowiedzUsuńWyglądają przecudnie! Bardzo jestem ciekawa jak smakują, ale z pewnością przepysznie ;)
OdpowiedzUsuń