sobota, 14 grudnia 2013

Ciasteczka z makiem

U W I E L B I A M! 
Klasyczne kruche ciasteczka z dodatkiem maku a do tego marmolada... Uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Gorąco polecam:)


Źródło:  Domowe wypieki

Składniki:
  • 300g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 180g masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • ¼ szklanki maku
Dodatkowo:

  • ok. 100g marmolady do przełożenia (lub przetarty przez sito dżem)
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 2 godz.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm. Wycinać ciasteczka w wybranym kształcie (u mnie: gwiazdki). Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 4 blachy).
  1. Piec w nagrzanym piekarniku około 10 minut w temperaturze 180°C. 
  2. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Ostudzone ciasteczka skleić po dwa przekładając marmoladą.



    Smacznego! 







    Przepis dodaje do akcji:


5 komentarzy:

  1. Piękne ciasteczka i z pewnością pyszne :) Dziękuję za udział w akcji! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne ciasteczka,wyglądają bardzo apetycznie,mam pytanie,dużo sztuk ich wychodzi z tej porcji składników?Planuję zrobić je na święta i nie wiem,czy zrobić z podwójnej porcji,bo nie mam pojęcia ile może ich wyjść,a u mnie tyle łasuchów i słodkolubnych głodomorów.Pozdrawiam ciepło (www.nogawkuchni.blogspot.com).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W zależności od użytej foremki - mi wyszły 4 blachy pojedynczych ciastek, po złożeniu i przełożeniu marmoladą otrzymujemy połowę mniej, czyli 2 blachy gotowych ciasteczek (tj. ok. 40 szt)

      Usuń
  3. Aha,super dziękuję za odpowiedź,pozdrawiam ciepło :).

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz:)

Printfriendly