sobota, 25 stycznia 2014

Ciasteczkowe różyczki II (z nadzieniem)


Pamiętacie jeszcze te ciasteczka: Ciasteczkowe rożyczki. Tym razem przełożyłam je niewielką ilością marmolady różanej i wyszły...ZNAKOMICIE. 

Wykonanie tych ciasteczek nie jest trudne a efekt niesamowity - zarówno wizualny jak i smakowy:)))



Składniki:

pyszne ciastka
  • 200g zimnego masła
  • 2,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • dodatkowo marmolada do wypełnienia


Przygotowanie:
Do mąki dodajemy sól i posiekane masło. Następnie dodajemy cukier puder i żółtka -siekamy. Całość szybko zagniatamy i formujemy w kulę (jeśli ciasto nie chce się połączyć możemy dodać 1-2 łyżki wody). Owijamy ciasto folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum pół godziny. 

Schłodzone ciasto należy rozwałkować dość cienko (3-4 mm) i wycinać jednakowej wielkości koła. Koła łączymy po cztery, tak aby zachodziły na siebie. Na tak połączone kółka nakładamy niewielką ilość marmolady i zawijamy w rulon (dość luźno). Rulon kroimy w połowie na dwie części, tak aby powstały nam dwie różyczki. Płatki róży delikatnie rozchylamy na zewnątrz i kładziemy ciasteczka na blaszce wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok 15 min w temp. 200°C do momentu zarumienia brzegów.






Smacznego!

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz:)

Printfriendly