Ach te groszki:) Kiedy natknęłam się na ten przepis- nie mogłam przejść obojętnie. Mocno czekoladowy z prostą, ale jakże efektowną dekoracją. Oprócz tego, że jest naprawdę dobry to cieszy oczy- nie tylko te dziecięce:)
Składniki:
Spód:- 250 g mąki krupczatki
- 4 łyżki cukru
- 125 g zimnego masła
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 jajko
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka cukru
- ok. 100 g kolorowych drażetek czekoladowych
Przygotowanie:
Spód:
Spód:
1. W misce wymieszać ze sobą przesianą mąkę, cukier i kakao.
2. Wbić jajko. Dodać pokrojone w kostkę masło, śmietanę i ekstrakt. Zagnieść ciasto. (Jeśli jest za suche można dodać 1 łyżkę zimnej wody).
2. Wbić jajko. Dodać pokrojone w kostkę masło, śmietanę i ekstrakt. Zagnieść ciasto. (Jeśli jest za suche można dodać 1 łyżkę zimnej wody).
3. Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na min. 30 minut.
4. Ciasto wyjąć. Pozostawić 1/3 ciasta do wykonania brzegów. Większe kawałki rozwałkować na grubość ok. 7 mm i delikatnie przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostałe kawałki uformować w brzegi, np. kuleczki.
5. Aby zapobiec wylewaniu się masy można Brzegi mazurka owinąć folią aluminiową , ja jednak- aby ułatwić sobie pracę wyłożyłam ciasto nie na klasyczną blachę lecz bezpośrednio na różnej wielkości tacki aluminiowe-)
5. Powierzchnię mazurka ponakłuwać widelcem.
5. Aby zapobiec wylewaniu się masy można Brzegi mazurka owinąć folią aluminiową , ja jednak- aby ułatwić sobie pracę wyłożyłam ciasto nie na klasyczną blachę lecz bezpośrednio na różnej wielkości tacki aluminiowe-)
5. Powierzchnię mazurka ponakłuwać widelcem.
6. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C (grzanie góra-dół). Piec 25 minut. Po tym czasie uchylić drzwi piekarnika, studzić 10 min, następnie wyjąć i całkowicie wystudzić.
Masa czekoladowa:
1. Śmietankę zagotować, następnie zdjąć z ognia.
2. Dodać cukier, połamaną czekoladę, bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić na ok. 10 minut.
3. Wystudzone spody mazurka pokryć cienką warstwą powideł.
4. Lekko ciepłą masę czekoladową wylać na ciasto i równomiernie rozprowadzić. Na wylanej masie czekoladowej układać czekoladowe drażetki (symetryczne rozłożenie drażetek ułatwi późniejsze krojenie)
2. Dodać cukier, połamaną czekoladę, bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić na ok. 10 minut.
3. Wystudzone spody mazurka pokryć cienką warstwą powideł.
4. Lekko ciepłą masę czekoladową wylać na ciasto i równomiernie rozprowadzić. Na wylanej masie czekoladowej układać czekoladowe drażetki (symetryczne rozłożenie drażetek ułatwi późniejsze krojenie)
5. Całość schłodzić.
Smacznego!
jaki fajny! :D
OdpowiedzUsuńStrasznie podoba mi się dekoracja - lubię proste i efektowne rozwiązania :)
OdpowiedzUsuń