poniedziałek, 2 czerwca 2014

Drożdżowe z jeżynami i dżemem pomarańczowym (NAJLEPSZE!)


Ciasto drożdżowe

To najlepsze ciasto drożdżowe jakie jadłam. Za każdym razem gdy pojawia się na moim stole - znika w 15 min.
Mięciutkie, pachnące, wypełnione owocami...

Polecam:)

Źródło: whiteplate


Składniki:
Rozczyn:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 125 ml mleka

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 20 g cukru 
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (ew. cukru wanilinowego)
  • szczypta soli

 Nadzienie:

  • 150 g dżemu pomarańczowego
  • szklanka jeżyn (można użyć malin)- mrożonych owoców nie rozmrażać przed dodaniem do ciasta
  • 1 łyżeczka cukru
Dodatkowo:
  • rozmącone jajko
Przygotowanie:
  1. Masło roztopić i ostudzić.
  2. Przygotować rozczyn: W mleku rozpuścić drożdże z 1 łyżeczką cukru.
  3. W misce połączyć suche składniki. Dodać rozczyn, masło, wanilię i jajko.
  4. Zagnieść ciasto. (Powinno być miękkie i sprężyste)
  5. Pozostawić do wyrośnięcia na 1-2 h. 
  6. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt grubości 1 cm.
  7. Posmarować dżemem, posypać jeżynami i cukrem. Zawijać w roladę wzdłuż dłuższego boku. (można dodatkowo ponacinać struclę za pomocą nożyczek w odstępach ok.3-4 cm)
  8. Pozostawić do wyrośnięcia na 30 min.
  9. Piekarnik rozgrzać do 170°C.
  10. Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem. (można dodatkowo posypać cukrem perlistym)
  11. Piec 25-30 min.

ciasto z malinami

Strucla drożdżowa

Smacznego!



3 komentarze:

  1. Mniam, uwielbiam drożdżowe z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam drożdżowe ciasto pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają obłędnie, praktycznie można poczuć ich zapach. Ciekawy przepis.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz:)

Printfriendly