poniedziałek, 25 czerwca 2012

Ciasto Drożdżowe z truskawkami i kruszonką - BEZ WYRABIANIA!

Proste ciasto drożdżowe
Jeśli poszukujecie przepisu na najprostsze na świecie ciasto drożdżowe-właśnie je znaleźliście:) Ten przepis nie wymaga czasu i uwagi. Pomijamy robienie rozczynu i proces wyrastania. Brzmi nieprawdopodobnie? Przekonajcie się!:)

Składniki:
Ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 10 dkg drożdży
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • ¾ szklanki mleka
  • ¾ szklanki oleju
Kruszonka:
  • 100 g mąki
  • 40 g cukru pudru
  • 60 g miękkiego masła
Dodatkowo: 
  • 500 g truskawek
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy 3 szklanki mąki. Następnie dodajemy kolejno: szczyptę soli, pokruszone drożdże, rozmącone jajka, cukier, mleko oraz olej. Na koniec całość posypujemy pozostałą szklanką mąki i odstawiamy na noc.
Następnego dnia całość mieszamy łyżką, wlewamy do dwóch foremek keksowych. 
Na wierzchu układamy połówki truskawek i posypujemy kruszonką. 
Całość pieczemy w temp. 180°C przez 40 min.

Kruszonka:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą w jedną całość i rozkruszamy na drobniutkie części. 


Łatwe ciasto drożdżowe z truskawkamiCiasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką
Smacznego!



Truskawki 2012 




5 komentarzy:

  1. Wspaniałe! Aż mi tutaj zapachniało! Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach, ja też już się przekonałam o zaletach takiego ciasta.. z truskawkami wygląda jeszcze lepiej. :D

    OdpowiedzUsuń
  3. A nie mówiłem? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszne ciasto. Zrobiłam dzisiaj z borówką amerykańską. I już go nie ma... Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na kolejne przepisy.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz:)

Printfriendly