piątek, 17 sierpnia 2012

Rożki z jabłkami

Szybkie w wykonaniu...
Niesamowite w smaku...
I chyba nie obrażę żadnej cukierni, jeśli powiem, że są lepsze od tych, które możemy kupić w sklepie;)
Polecam:) 


Składniki:
  • płat ciasta mrożonego (ok. 400 g)
  • 3 średnie jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • sok z połowy cytryny
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 1 łyżka mąki
  • rozmącone jajko 
Przygotowanie:
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz cynamon, cukier i mąkę. Całość łączymy.

Gotowe ciasto francuskie dzielimy na równe kwadraty (u mnie o boku 10cm). Brzegi każdego z nich smarujemy wodą. Na środku kwadratów umieszczamy nadzienie jabłkowe i zlepiamy brzegi po przekątnej, tak by powstał trójkąt. Boki trójkąta dociskamy widelcem. Ciastka lepiej wyrosną jeśli zrobimy na ich wierzchu kilka nacięć. 

Wierzch każdego z nich smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy grubym cukrem.


Rożki pieczemy w rozgrzanym piekarniku (do temp. 200°C) przez 20 min.


      
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Wyglądaj jak malowane, ale pewnie smakują jeszcze lepiej :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uuuuuwielbiam takie rożki, teraz gdy jabłka w sadzie dojrzałe,często pojawiają się na stole, używam ostatnio ciasta francuskiego Linessa(lidl), taka dietetyczna wersja:)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo smakowicie wyglądają:)))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz:)

Printfriendly