Te bułeczki ostatnio bardzo często goszczą na moim stole. Powód? No cóż- są po prostu pyszne:) Dodatkowo ich forma jest niesamowicie urokliwa więc nie pozostaje Wam nic innego tylko zakasać rękawy i wyczarować takie we własnej kuchni.
Źródło przepisu: klik
Zaczyn:
- 15 g świeżych drożdży
- 140 ml ciepłego mleka
- 5 łyżek cukru
- 32 g cukru waniliowego
- ½ łyżeczki soli
Ciasto:
- 350-400 g mąki pszennej
- 2 żółtka (*białka przydadzą się do posmarowania różyczek przed włożeniem do piekarnika)
- 80 g masła
Nadzienie:
- 2 jabłka (lub 5 naprawdę małych)
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Zaczyn: Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru. Mleko podgrzewamy. Do ciepłego mleka dodajemy pozostały cukier, cukier waniliowy i sól. Następnie dodajemy drożdże i mieszamy.
Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy zaczyn oraz żółtka i całość łączymy. Pod koniec dodajemy letnie masło i wyrabiamy do momentu uzyskania elastyczności (ok. 10 min). Następnie odstawiamy ciasto na 1,5 h do wyrośnięcia.
W czasie wyrastania cista możemy przygotować nadzienie.
Nadzienie: Obrane jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki. Cukier wsypujemy na patelnię i rozpuszczamy do momentu uzyskania złotego koloru (tak powstanie nam karmel). Do tak powstałego karmelu dodajemy starte jabłka i smażymy kilka minut.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy (na ok. 4 mm) i wycinamy kółka tej samej wielkości (u mnie ok. 8-9 cm). Koła łączymy po trzy, w taki sposób aby nachodziły na siebie. Tak połączone koła pokrywamy warstwą nadzienia i zawijamy w rulon. Następnie rulon kroimy ostrym nożem na pół (tak, aby powstały dwie różyczki).
Różyczki układamy na wyłożonej pergaminem tortownicy w równych odstępach. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy białkiem. Pieczemy w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez 20- 25 min.
Smacznego!
jakie śliczne kwiatuszki
OdpowiedzUsuńWow, pięknie wyglądają! Bardzo lubię takie fikuśne smakołyki :)
OdpowiedzUsuńPiękne są! Robią wrażenie!
OdpowiedzUsuńDziękuje Wam bardzo:) Ciesze się, że się podobają:)
OdpowiedzUsuńPiękne, ja też je często robię :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam,pieką się właśnie, tylko że moje nie są takie ładne, strasznie się zrobiły pękate, ciekawa jestem jak smakują.
OdpowiedzUsuńZ pewnością wyjdą przepiękne i smaczne:)
UsuńCzy te piękne różyczki można zrobić także z dżemem? Bardzo proszę o odpowiedź :) pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńOczywiście! Z dżemem są równie pyszne:)
Usuń