Ciasteczko i mała kawa- tak właśnie zaczynam swoje leniwe popołudnie.
Ciasto na bazie sera...Sama byłam ciekawa wyniku- muszę przyznać, że test na "smakowitość" te ciasteczka zdały na 5:)
W oryginale ciasteczka obtaczane są w samym cukrze, ja jednak lekko zmodyfikowałam ten przepis dodając do cukru odrobinę cynamonu i taką wersję Wam polecam:)
Źródło: klik
Składniki:
- kostka zamrożonego masła (200g)
- 200 g twarogu (użyłam półtłustego)
- 2 szklanki mąki
- 2 żółtka
- 2 łyżki zimnej wody
- ½ - 1 szklanki cukru
- łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Masło wyciągnąć z zamrażalnika i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Dodać pokruszony twaróg i mąkę. Szybko zagnieść ciasto. Następnie dodać żółtka i wodę. Ponownie zagnieść.
Ciasto zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
Piekarnik rozgrzać do temp. 170°C.
Po wyjęciu lodówki rozwałkować cienki ciasto. Wykrywać koła za pomocą szklanki.
Cukier wsypać do miseczki, dodać cynamon i wymieszać.
Umieścić koło wycięte z ciasta w miseczce wypełnionej z cukrem. Obtoczyć w cukrze. Następnie złożyć na pół, tak by otrzymać kształt półksiężyca.
Ponowić czynność, w efekcie uzyskasz:
Smacznego!
wyglądają pysznie
OdpowiedzUsuńPrzeurocze! A leniwego popoludnia zazdroszcze...
OdpowiedzUsuńwidzę, że nie ja jedyna wypróbowałam ten przepis :) bardzo dobre te ciasteczka. na pewno je powtórzę :)
OdpowiedzUsuńMocno zachęcające :)
OdpowiedzUsuńŚliczne kopertki
OdpowiedzUsuńprzesliczne :)
OdpowiedzUsuńAle śmieszne :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasteczka to coś w sam raz dla mnie . Pycha!
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkie wypieki z dodatkiem białego sera. Takich z mrożonym masłem jeszcze nie robiłam, muszę spróbować jak smakują!
OdpowiedzUsuń