poniedziałek, 1 października 2012

Serowe ciasteczka

 ciastka z serem
Ciasteczko i mała kawa- tak właśnie zaczynam swoje leniwe popołudnie.  
Ciasto na bazie sera...Sama byłam ciekawa wyniku- muszę przyznać, że test na "smakowitość" te ciasteczka zdały na 5:)
W oryginale ciasteczka obtaczane są w samym cukrze, ja jednak lekko zmodyfikowałam ten przepis dodając do cukru odrobinę cynamonu i taką wersję Wam polecam:)

Źródło: klik

Składniki:
  • kostka zamrożonego masła (200g)
  • 200 g twarogu (użyłam półtłustego)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki zimnej wody
  • ½ - 1 szklanki cukru
  • łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Masło wyciągnąć z zamrażalnika i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Dodać pokruszony twaróg i mąkę. Szybko zagnieść ciasto. Następnie dodać żółtka i wodę. Ponownie zagnieść. 
Ciasto zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.

Piekarnik rozgrzać do temp. 170°C.
Po wyjęciu lodówki rozwałkować cienki ciasto. Wykrywać koła za pomocą szklanki.
Cukier wsypać do miseczki, dodać cynamon i wymieszać.
Umieścić koło wycięte z ciasta w miseczce  wypełnionej z cukrem. Obtoczyć w cukrze. Następnie złożyć na pół, tak by otrzymać kształt półksiężyca.
Ponowić czynność, w efekcie uzyskasz:
Tak przygotowane ciasteczka pieczemy w nagrzanych piekarniku przez 20 minut.





Smacznego!

9 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz:)

Printfriendly