Pyszny, delikatny torcik, a w dodatku niesamowicie efektowny. W moim domu kochają go nie tylko dorośli, ale też maluchy. Gdyby nie biszkoptowy spód można byłby nazwać go sernikiem na zimno:) Pomysł na to jak będzie wyglądał oraz przepis na masę serową zaczerpnęłam z bloga Czekoladą utkane. Przy wykonywaniu tortu ważne jest, aby użyć dwóch tortownic różnej wielkości- większej do wykonania spodu, mniejszej do galaretki, u mnie tortownice miały średnicę 24 cm i 19 cm
Składniki:
Biszkopt: (średnica 24 cm)
- 3 jaja
- szczypta soli
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
"Nadzienie truskawkowe": (średnica 19 cm)
- 2 galaretki truskawkowe
- 300 g świeżych truskawek
Masa serowa: (Źródło: Czekoladą utkane)
- 600 g twarogu sernikowego
- 400 g słodzonego mleka skondensowanego
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki gorącej wody
Dodatkowo:
kilka świeżych truskawek do dekoracji, opcjonalnie: 1 opakowanie galaretki truskawkowej
Przygotowanie:
Biszkopt:
Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, nie przerywając, stopniowo dodawać cukier. Do ubitej piany z cukrem dodać żółtka - ciągle ubijając. Powoli (najlepiej przesiewając przez sitko) wsypać zmieszaną z kakaem oraz proszkiem do pieczenia mąkę mieszając delikatnie zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Gotową masę przełożyć do wyłożonej papierem formy. Czas pieczenia w temp. 160°C od 25-30 min.
"Nadzienie truskawkowe":
Zmiksować truskawki.
Galaretki przygotować z godnie z instrukcją na opakowaniu, zmniejszając ilość wody do 2/3 . Truskawki dodać do przygotowanej galaretki i wymieszać. Całość przelać do tortownicy wyłożonej jednym kawałkiem folii spożywczej (co ułatwi nam jej późniejsze przenoszenie). Całość umieścić w lodówce do całkowitego stężenia
Masa serowa:
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i odstawić do lekkiego przestygnięcia (żelatyna ma pozostać płynna).
Twaróg sernikowy i mleko skondensowane umieścić w jednej misce i zmiksować do momentu uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
Do szklanki z żelatyną dodać jedną łyżkę masy serowej i energicznie mieszać łyżką. Dodać jeszcze jedną łyżkę i ponownie wymieszać. Następnie przelać ją stopniowo do masy serowej i zmiksować całość do połączenia.
1/3 masy serowej przelać na biszkoptowy spód. Na środek umieścić przygotowaną wcześniej galaretkę z truskawkami. Następnie zalać całość pozostałą częścią masy serowej i włożyć do lodówki do stężenia. (najlepiej na całą noc)
Dekoracja:
Torcik dekorować wedle uznania. Ja dekorując torcik przygotowałam galaretkę truskawkową zgodnie z przepisem na opakowaniu i w tężejącej zanurzałam połówki truskawek, które ułożyłam na lekko stężałym wierzchu tortu. Następnie włożyłam torcik do lodówki na całą noc.
Możecie także użyć świeżych owoców, pamiętajcie tylko, że świeże truskawki zostawiają "czerwone ślady"
Smacznego!
Wygląda bardzo ciekawie :)
OdpowiedzUsuńWidziałam to ciasto jakiś czas temu, i tak mnie zachwyciło, że od tamtej pory ciągle o nim myślę. Muszę zrobić, ślicznie wygląda!
OdpowiedzUsuńŚlicznie wygląda i jak wygląda tak smakuje:) W dodatku nie jest tak skomplikowany w wykonaniu jak się wydaje, więc polecam gorąco:)
Usuńczy taki torcik mogłabym pokryć lukrem plastycznym ?
OdpowiedzUsuń