sobota, 22 lutego 2014

Kokosanki (pyszne!)

Czasem zostają mi niewykorzystane białka. Co z nimi robić? Jednym sposobem są oczywiście bezy, drugim KOKOSANKI:)

Mocno kokosowe, bardzo szybkie do upieczenia.
Gorąco polecam. 


Źródło: kotlet.tv


Składniki: (na 1 blachę ciastek)
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 50 g masła
  • 3/4 szklanki cukru (użyłam 1/2 szklanki)
  • 3 łyżki mleka 
  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej



Przygotowanie:

  1. Rozpuść masło w rondlu (na małym ogniu). Następnie dodaj cukier - wymieszaj do momentu uzyskania płynnej konsystencji. Dodaj mleko, po wymieszaniu zdejmij z palnika.
  2. Wsyp wiórki kokosowe. Wymieszaj. (Powstała masa będzie bardzo gęsta)
  3. W osobnym naczyniu ubij pianę z białek ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną.
  4. Wystudzoną masę kokosową dodawaj do piany z białek (partiami). Wymieszaj mikserem na niskich obrotach, bądź łyżką.
  5. Piekarnik rozgrzej do temp. 180 C
  6. Ciasteczka formuj przy użyciu dwóch łyżeczek i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku przez ok 15-20 min. (do zarumienienia kokosanek)
Smacznego!

Kokosowo

15 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Ja również zaliczam się do miłośników tych kokosowych pyszności:)

      Usuń
  2. uwielbiam kokosanki :)). A trzecim sposobem babka białkowa :))

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobiłam. znakomite! uwielbiam :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Są pyszne :-) szybko znikają ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kokosanki przepyszne. Super prprzepis. Do kawusi☕ rewelacja.

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszne! studzą się, ale już próbowałam :-) Rzeczywiście z tej ilości cukru (3/4 szk.) wychodzą bardzo słodkie, więc jak ktoś nie lubi, to lepiej zmniejszyć ;) Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. A my proponujemy dodać do tych fantastycznych kokosanek odrobinę soku z cytryny i 3 łyżeczki kakao. To jest dopiero uczta!:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kokosoanki bardzo suche, chciałam wycisnąć z rękawa ale się zapchały. W smaku dobre ale suche.

    OdpowiedzUsuń
  9. Pycha zrobiłam

    OdpowiedzUsuń
  10. Są super! Piekłam troszkę dłużej niż w przepisie, ale zmniejszyłam po 20 minutach temp.do 140 st.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz:)

Printfriendly