czwartek, 15 marca 2012

Bezy

beziki


Bezy, beziki...
Beziki to idealny pomysł na wykorzystanie białek pozostałych po innych kuchennych zmaganiach. Moje powstały specjalnie z myślą o Pewnej Stałej Czytelnicze, która bezy wręcz ubóstwia- Sto lat Anno!:)
Bezy domowej produkcji są pyszne! Leciutkie i bardzo delikatne... Gdy raz je zrobicie z pewnością nigdy nie sięgniecie po nie w sklepie! 


beziki
Składniki:

  • 2 białka
  • 120 g cukru pudru*
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie)

(*można także połączyć cukier puder ze zwykłym cukrem w proporcji pół na pół)

Białka ubijamy na sztywną pianę (ok. 10 min.) Pod koniec dodajemy sok z cytryny. Stopniowo wsypujemy cukier puder i ubijamy - piana powinna być sztywna i lśniąca.
Nagrzewamy piekarnik do 170°C.
Za pomocą szprycy wyciskamy małe beziki bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zmniejszamy temperaturą piekarnika do 140°C i pieczemy przez 40 min. 

Mamy gotowe beziki! Gdy wystygną łączymy je kremem typu nutella. Tak naprawdę połączenie może stanowić dowolny krem, masa krówkowa czy rozpuszczona czekolada- użyjcie wyobraźni!:) 



bezikibeziki

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Beziki są przepyszne :) musiałam je umieścić w bezpiecznej odległości bo zaskakująco szybko znikają ;) jeszcze raz bardzo dziękuję :*
    Stała Czytelniczka ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Beziki zawsze wywołują u mnie uśmiech na twarzy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile to jest 120g cukru pudru? Tak na szklanki lub łyżki.
    Zawsze się zamotam z tymi składnikami. :<

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz:)

Printfriendly