wtorek, 5 sierpnia 2014

Jagodzianki (Najlepsze!)


Uwielbiam jagodzianki... Takie "nie oszukane", z dużą ilością jagód w środku. 
Jeśli szukacie przepisu na przepyszną i mięciutką jagodziankę, oto on:) W czym tkwi sekret tej bułeczki? W serku mascarpone- dzięki niemu ciasto jest delikatne. Gorąco polecam.


Źródło przepisu: gotowanie cieszy


Składniki:
  • 550 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • 2 pełne łyżki mascarpone
  • 2 jajka
  • 7 łyżek cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 szczypta soli
Nadzienie:
  • 1 litr jagód 
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki 


Przygotowanie:
  1. Zaczyn:  5 łyżek ciepłego mleka połącz z pokruszonymi drożdżami, 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 20 min.
  2. Do garnka wlej pozostałe mleko, mascarpone, masło oraz cukier. Całość podgrzej do momentu aż masło i ser się rozpuszczą (od czasu do czasu mieszając). Zdejmij z ognia i przelej do miski (wówczas szybciej wystygnie)
  3. Do przestudzonego mleka (powinno być ciepłe, lecz nie gorące) dodaj jajka i rozmąć widelcem.
  4. Do osobnej miski wsyp mąkę i sól. Wlej mleko z jajkami oraz wyrośnięty zaczyn. Całość zagnieć. (ciasto powinno być miękkie i niezbyt zwarte)
  5. Przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na ok. 45 min.
  6. Jagody wymieszaj z cukrem pudrem i mąką.
  7. Ciasto podziel na 12 kulek. Każdą z nich delikatnie spłaszcz. Na środku umieść jagody. Zlep brzegi i układaj na blasze łączeniem do dołu. Pozostaw do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 min.
  8. Przed włożeniem do piekarnika posmaruj wierzch jagodzianek posmaruj rozmąconym jajkiem.
  9. Piecz w temp. 200 C do zarumienienia (przez ok. 15-20 min).
Bułka z jagodami


Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Jagodzianki, mmm <3 Tylko skąd tu w sierpniu wziąć jagody?

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, musiały być pyszne :)
    Też uwielbiam te pełne owoców jagodzianki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O ja też jestem fanką jagodzianek!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz:)

Printfriendly