Uwielbiam jagodzianki... Takie "nie oszukane", z dużą ilością jagód w środku.
Jeśli szukacie przepisu na przepyszną i mięciutką jagodziankę, oto on:) W czym tkwi sekret tej bułeczki? W serku mascarpone- dzięki niemu ciasto jest delikatne. Gorąco polecam.
Źródło przepisu: gotowanie cieszy
Składniki:
- 550 g mąki
- 250 ml mleka
- 100 g masła
- 2 pełne łyżki mascarpone
- 2 jajka
- 7 łyżek cukru
- 25 g świeżych drożdży
- 1 szczypta soli
- 1 litr jagód
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka mąki
Przygotowanie:
- Zaczyn: 5 łyżek ciepłego mleka połącz z pokruszonymi drożdżami, 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 20 min.
- Do garnka wlej pozostałe mleko, mascarpone, masło oraz cukier. Całość podgrzej do momentu aż masło i ser się rozpuszczą (od czasu do czasu mieszając). Zdejmij z ognia i przelej do miski (wówczas szybciej wystygnie)
- Do przestudzonego mleka (powinno być ciepłe, lecz nie gorące) dodaj jajka i rozmąć widelcem.
- Do osobnej miski wsyp mąkę i sól. Wlej mleko z jajkami oraz wyrośnięty zaczyn. Całość zagnieć. (ciasto powinno być miękkie i niezbyt zwarte)
- Przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na ok. 45 min.
- Jagody wymieszaj z cukrem pudrem i mąką.
- Ciasto podziel na 12 kulek. Każdą z nich delikatnie spłaszcz. Na środku umieść jagody. Zlep brzegi i układaj na blasze łączeniem do dołu. Pozostaw do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 min.
- Przed włożeniem do piekarnika posmaruj wierzch jagodzianek posmaruj rozmąconym jajkiem.
- Piecz w temp. 200 C do zarumienienia (przez ok. 15-20 min).
Jagodzianki, mmm <3 Tylko skąd tu w sierpniu wziąć jagody?
OdpowiedzUsuńSprawdzą się też mrożone:)
UsuńMmm, musiały być pyszne :)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam te pełne owoców jagodzianki :)
O ja też jestem fanką jagodzianek!!!
OdpowiedzUsuńmoje wyszły super dziekuje
OdpowiedzUsuń