Jedno z najprostszych i najszybszych ciast.
Jeśli szukacie pysznego ciasta, które zawsze się udaje-oto one:)Pamiętajcie jedynie o tym, że musi być zwijana na ciepło.
Ideala do popołudniowej kawy:)
Składniki: (na blachę wymiarach ok. 25 cm x 40 cm)
Biszkopt:
- 4 jajka
- szczypta soli
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- ½ szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szklanki cukru
Dodatkowo:
- 5-6 jabłek
- cynamon (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać cynamonem.
- Przygotować biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając dodać cukier. Następnie-stale ubijając-stopniowo dodać żółtka . Wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie (najlepiej użyć do tego sitka) wsypać do masy jajecznej. Całość delikatnie wymieszać przy pomocy łopatki!
- Ciasto wylać na warstwę jabłek.
- Piec 45 min w temp. 160°C
- Po upieczeniu gorące ciasto wyjąć na czystą ściereczkę. (Przewracamy tak, by papier był na wierzchu)
- Zdjąć papier i zwinąć ciasto w roladę wzdłuż krótszego boku.
- Pozostawić do ostygnięcia.
- Posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
O mamuniu, jak to pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńjak ja lubię takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńWygląda zachwycająco :)
OdpowiedzUsuń